Gorzka czekolada pomaga przywrócić elastyczność tętnic i zapobiega przyleganiu leukocytów do śródbłonka, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy - wynika z badań opublikowanych przez "The FASEB Journal".
Periodyk jest wydawany przez Federację Amerykańskich Towarzystw Biologii Eksperymentalnej.
Naukowcy z Holandii postanowili zbadać wpływ spożywania gorzkiej czekolady na stan naczyń krwionośnych 44 mężczyzn w średnim wieku z nadwagą, którzy byli obserwowani przez dwa czterotygodniowe okresy. Spożywali wówczas 70 gramów czekolady dziennie. Jednocześnie monitorowane były markery zdrowia naczyń krwionośnych.
Uczestnicy konsumowali specjalnie przygotowaną gorzką czekoladę z wysoką zawartością flawonoli (przeciwutleniaczy) lub gorzką czekoladę dostępną w sklepach. Oba rodzaje czekolady miały bardzo zbliżoną zawartość kakao.
W czasie trwania obserwacji uczestnicy nie mogli spożywać produktów wysokoenergetycznych, by uniknąć dalszego przybierania na wadze.
Okazało się, że spożywanie czekolady, zarówno tej z podwyższoną zawartością flawonoli, jak i tej powszechnie dostępniej, równie skutecznie poprawiało stan zdrowia naczyń krwionośnych badanych mężczyzn.
"Zwiększenie zawartości flawonoli nie zwiększało korzystnego działania czekolady na zdrowie tętnic. Wpływa jednak na smak i motywację do spożywania czekolady" - mówi autor badań dr Diederik Esser z Uniwersytetu Wageningen.(PAP)
koc/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.