Anemia w starszym wieku związana z ryzykiem demencji

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Niski poziom hemoglobiny u starszych osób może być wskaźnikiem ryzyka rozwoju demencji – wynika z badań, które publikuje pismo „Neurology”.

Seniorzy, u których wyjściowo stwierdzono anemię, mieli o 64 proc. wyższe prawdopodobieństwo rozwoju demencji w ciągu 11 lat obserwacji, wykazali naukowcy pod kierunkiem Kristine Yaffe z University of California w San Francisco.

Badania przeprowadzono wśród ok. 2,5 tys. osób w wieku 70-79 lat, które nie mieszkały w domu opieki, poruszały się samodzielnie i początkowo nie miały demencji (otępienia), czyli znacznego pogorszenia sprawności umysłowej. Wszyscy byli uczestnikami badania pt. Health, Aging, and Body Composition.

Wyjściowo anemię stwierdzono u ponad 15 proc. badanych na podstawie kryteriów Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Podaje ona, że anemia występuje u mężczyzn przy poziomie hemoglobiny niższym niż 13 gramów na decylitr krwi (13 g/dl), a u kobiet przy poziomie niższym niż 12 g/dl.

Stan zdrowia badanych śledzono przez 11 lat. W tym okresie demencja rozwinęła się u 18 proc. Stwierdzano ją na podstawie pogorszenia wyników w krótkim teście przesiewowym, szpitalnej dokumentacji medycznej bądź potrzeby stosowania leków na demencję, które przepisał lekarz.

Odsetek osób z demencją był wyższy w grupie seniorów, którzy na początku badań mieli anemię, niż wśród osób bez niedokrwistości – odpowiednio 23 proc. i 17 proc. Jak wyliczyli naukowcy, anemia miała związek z wyższym o 64 proc. ryzykiem demencji.

Gdy w analizie uwzględniono różne czynniki, w tym m.in. związane z ryzykiem otępienia (wiek, posiadanie wariantu E4 genu Apoe, który jest związany z ryzykiem choroby Alzheimera, wyjściowe wyniki testu przesiewowego na demencję, współwystępowanie innych schorzeń, funkcja nerek) wzrost ryzyka oceniono na 49 proc.

Jak tłumaczą autorzy pracy, przewlekłe niedotlenienie mózgu związane z anemią może przyczyniać się do rozwoju demencji.

Podkreślają zarazem, że ich badania mają charakter obserwacyjny i nie dowodzą ostatecznie, że między anemią a otępieniem zachodzi związek przyczynowo-skutkowy.

Nie można na przykład wykluczyć, że anemia jest efektem ubocznym niedoboru różnych składników pokarmowych, np. żelaza czy witamina B12, które są istotne dla zachowania sprawności intelektualnej, albo że jest jedynie wskaźnikiem słabszego stanu zdrowia i innych czynników mających wpływ na rozwój demencji w starszym wieku.

Aby wyjaśnić te wątpliwości niezbędne są dalsze badania nad tym zagadnieniem, podsumowują naukowcy. (PAP)

jjj/ krf/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera