Mięśnie działają wielostronnie

Wbrew dotychczasowym poglądom, wytwarzana przez włókna mięśniowe siła nie ma od razu jednego kierunku – informuje pismo ” Proceedings of the Royal Society B.

Jak wiadomo od lat, podczas skurczu mięśnia włókna białka aktyny wsuwają się pomiędzy włókna miozyny. Dotychczas uważano, że w skali całego mięśnia zjawisko to przypomina działanie siłownika hydraulicznego czy lin, czyli że cała wytwarzana siła działa w jednym kierunku.

Tymczasem, jak wykazali naukowcy z University of Washington (USA), wytwarzana przez oddziaływanie włókien siła może działać w wielu kierunkach, pod kątem. Gdy mięsień się kurczy, poszczególne włókna aktyny i miozyny rozsuwają się na boki, a wytwarzana siła zaczyna działać pod kątem. Dopiero oddziaływanie całej sieci włókien daje sumaryczną siłę skierowaną w jednym kierunku. Mechanizm ten dotyczy nie tylko dużych mięśni szkieletowych, ale wszystkich mięśni – w tym także sercowego.

Odkrycie może zainteresować zarówno chcących maksymalnie rozwinąć mięsnie kulturystów, jak i lekarzy zainteresowanych leczeniem chorób serca.

Jak zaznaczył jeden ze współautorów, Michael Regnier, zrozumienie sił wytwarzanych przez otaczające serce włókna mięśniowe podczas skurczu serca ma duże znaczenie, ponieważ siły działające promieniowo i w długiej osi mogą być osłabiane w różny sposób, zależnie od podłoża patologii.(PAP)

pmw/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera