Nauka dla Społeczeństwa

20.04.2024
PL EN
20.03.2013 aktualizacja 20.03.2013

Naukowcy testują biopreparaty na bazie nowej generacji jaj

Preparaty, których głównym składnikiem są fosfolipidy pozyskane z nowej generacji jaj, testowane są przez wrocławskich naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego i Uniwersytetu Medycznego. Preparaty mogą być wykorzystywane m.in. w leczeniu nadciśnienia.

Opracowanie preparatów to m.in. wynik zrealizowanego na wrocławskim Uniwersytecie Przyrodniczym projektu badawczego "Innowacyjne technologie produkcji biopreparatów na bazie nowej generacji jaj" (OVOCURA). Realizacja projektu zakończyła się na początku roku.

Pierwszym elementem projektu było opracowanie nowej generacji jaj. Są one produkowane dzięki opracowanemu przez naukowców programowi żywieniowo-środowiskowemu dla niosek. Kury i przepiórki są karmione specjalnymi preparatami huminowo-mineralnymi oraz substancjami pochodzącymi z alg.

Na bazie tych jaj naukowcom udało się opracować kilka preparatów biomedycznych, które mają dla ludzkiego organizmu znaczenie odżywcze. Dotychczasowe badania wykazały, że wypływają one pozytywnie na proces regeneracji organizmu, a także służą rewitalizacji i mają działanie prewencyjne.

Preparaty mogą mieć zastosowanie w terapii schorzeń centralnego układu nerwowego, w tym choroby Alzheimera, a także depresji, miażdżycy i osteoporozy. Oddzielną grupę preparatów biomedycznych stanowią substancje przeznaczone do dalszych badań klinicznych i zastosowań w produkcji leków przeciw chorobom nowotworowym, paradontozie oraz chorobom dermatologicznym. W tym aspekcie dużym osiągnięciem projektu były badania nad cystatyną i nowo odkrytym kompleksem białkowym - yolkiną.

W kwietniu we Wrocławskim Parku Technologicznym ma ruszyć produkcja serii preparatów Ovobiovita, który zawiera fosfolipidy pochodzące z nowej generacji jaj.

Jak powiedział w poniedziałek dziennikarzom prof. Andrzej Szuba z wrocławskiego Uniwersytetu Medycznego, do tej pory nie było na rynku preparatu zawierającego fosfolipidy pochodzenia zwierzęcego. „Są fosfolipidy pochodzenia roślinnego, według naszych badań działanie odzwierzęcych fosfolipidów jest korzystniejsze w leczeniu różnych chorób” – przekonywał naukowiec.

Zastrzegł, że preparaty muszą przejść jeszcze szereg testów. „Konieczne są badania na ludziach. Obiecujące wyniki jeśli chodzi np. o leczenie nadciśnienia, dały testy na zwierzętach” – mówił. Naukowcom udało się również ustalić, że preparaty mogą być wykorzystywane w leczeniu chorób neurologicznych, w tym choroby Alzhaimera.

Szuba przypomniał, że wprowadzanie na rynek suplementu diety trwa co najmniej dwa lata, a leku - nawet 10 lat.

Preparaty zawierające fosfolipidy pochodzące z nowej generacji jaj mają być od kwietnia produkowane na specjalnej linii technologicznej we Wrocławskim Parku Technologicznym. Linię zaprojektował prof. Tadeusz Trziszka z wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. To właśnie pod kierownictwem tego naukowca był prowadzony projekt OVOCURA.

W poniedziałek prof. Trziszka nie chciał zdradzać szczegółów prowadzonych przez naukowców badań. „Prowadzimy badania nad wieloma bioaktywnymi substancjami zawartymi w białku i żółtku jaj. O szczegółach nie możemy mówić, bo prace są w toku, (...) dziś możemy powiedzieć, że surowiec jajczarski to bardzo ciekawe źródło bioaktywnych substancji, można go łączyć z innymi biosubstancjami pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Stoimy przed kolejnymi możliwościami, ale na to potrzebne są duże środki finansowe” – podkreślił naukowiec. 

PAP - Nauka w Polsce

pdo/ hes/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024