W Chinach okryto fragmenty najstarszej zbroi z brązu

W starożytnym grobowcu w środkowych Chinach odkryto fragmenty zbroi z brązu sprzed około 3000 lat – podał serwis internetowy Xinhuanet.

Archeolodzy odnaleźli część zbroi osłaniającą udo oraz dwie części chroniące tułów.

Część udowa ma 29 centymetrów długości i kształt tuby, natomiast dwa fragmenty chroniące tułów mają wymiary 23,5 x 10 centymetrów oraz 40 x 21 centymetrów. Oba te fragmenty mają na krawędziach osadzone gniazda, dzięki którym można je połączyć ze sobą lub ze skórzanymi częściami zbroi.

Grobowiec, w którym je odkryto, należał do szlachcica żyjącego w czasach Zachodniej Dynastii Zhou (1046-771 r. p.n.e.). Znajduje się on na stanowisku Shigushan na terenie prefektury miejskiej Baoji w prowincji Shaanxi.

Po przebadaniu znalezionych fragmentów naukowcy ustalili, że pochodzą one sprzed 3000 lat i mogą być najstarszą zbroją z brązu odkrytą w Chinach.

Jak poinformował Liu Junshe, kierujący pracami wykopaliskowymi na stanowisku Shigushan, znalezisko może pomóc w wypełnieniu luk we wczesnej historii chińskiej wojskowości, gdyż odkrycie fragmentów zbroi wykutych w czasach Dynastii Qin (221-206 r. p.n.e.) - lub wcześniej - zdarza się niezwykle rzadko. (PAP)

jot/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Japonia/ Pierwszy na świecie drewniany satelita wystrzelony w kosmos

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera