Świąteczne posiłki - uważajmy na ilość, cieszmy się jakością

Zasiadając do stołu w czasie wigilii i Świąt bez obaw korzystajmy z dobrej jakości świątecznych potraw. Nie przesadzajmy jednak z ilością - powiedziała PAP dr n.med. Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ).

W Święta Bożego Narodzenia jakość jedzenia na naszych stołach jest dużo lepsza, niż w jakikolwiek zwykły dzień w roku - uważa dr Jarosz, kierownik Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej w IŻŻ. "Dobrze i zdrowo jemy zwłaszcza na wigilię, kiedy dominują potrawy postne i ryba. Dla niektórych osób jest to jedyny dzień w roku, kiedy w ogóle tę rybę jedzą" - mówi.

Problemem bywa jednak kwestia ilości. "Wszystko jest dla ludzi. Zresztą Święta to nie czas na umartwienia, a wręcz przeciwnie. Jedzmy jednak rozsądnie i nie przejadajmy się. Zwykle potraw jest wiele, więc każdej z nich najlepiej po prostu tylko spróbować. Proponowałabym nie przesadzać z ilością, żeby się nie przejeść i nie mieć zmarnowanych świąt" - mówi ekspert.

Zwiększoną ostrożność w czasie świątecznych biesiad dr Jarosz sugeruje osobom mającym problemy ze zdrowiem, zwłaszcza z przewodem pokarmowym. "Takie osoby muszą unikać potraw ciężkostrawna i tłustych, których jest trochę nawet na wigilię. Należy zwracać uwagę, czy dana potrawa nie jest za bardzo nasycona tłuszczem - nawet tym dobrym, olejem czy oliwą".

Za dobry zwyczaj ekspert z IŻŻ uważa picie kompotu z suszu, zwłaszcza ze śliwek, które wspomagają trawienie. Sugeruje również, by między rodzinnymi spotkaniami przy stole korzystać z każdej możliwości ruchu, najlepiej na świeżym powietrzu. "Dobrze jest się trochę przejść, czy to na tradycyjną pasterkę, czy na wieczorną przechadzkę. Lepiej jest wybrać spacer, niż wszędzie podjeżdżać samochodem" - mówi.

PAP - Nauka w Polsce

zan/ ula/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Adobe Stock

    PIE: 3,68 mln Polaków pracuje w zawodach najbardziej narażonych na wpływ AI

  • Fot. Adobe Stock

    Prof. Przegalińska: powinniśmy mieć prawo do bycia zapomnianym przez AI

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera