Ryzyko wystąpienia cukrzycy można przewidzieć wcześniej

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Obecność specyficznego białka pozwala przewidzieć, u kogo w przyszłości najprawdopodobniej rozwinie się cukrzyca, i podjąć środki zaradcze - informuje pismo "Cell Metabolism".

Gdy u pacjenta wykrywa się cukrzycę typu 2, choroba zwykle rozwija się już od kilu lat i zdążyła uszkodzić naczynia krwionośne czy oczy.

Zespół Andersa Rosengrena z uniwersytetu w Lund wykazał, że u osób z nieprzeciętnie wysokim poziomem białka SFRP4 we krwi ryzyko wystąpienia cukrzycy w ciągu kilku następnych lat jest pięciokrotnie wyższe niż przy niższym od normy poziomie tegoż białka.

SFRP4 odgrywa ważną rolę w procesach zapalnych. Po raz pierwszy wykazano, że może mieć także związek z cukrzycą typu 2. Prawdopodobnie przewlekły proces zapalny o niskim nasileniu osłabia komórki beta trzustki, utrudniając im wydzielanie insuliny.

Autorzy badań uważają, że dzięki wczesnemu przewidywaniu można zmotywować pacjentów do zmiany stylu życia i w ten sposób zapobiec cukrzycy. Inna potencjalna korzyść z odkrycia to szansa na opracowanie leków blokujących SFRP4 i chroniących komórki beta trzustki.(PAP)

pmw/ krf

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Źródło: Adobe Stock

    Etiopia/ W 2024 roku na mpox zachorowało w Afryce blisko 54 tys. osób, zmarło ponad 1,1 tys.

  • Smog w mieście Lahaur (ang. Lahore), Pakistan, 16.11.2024. EPA/A. HUSSAIN. Dostawca: PAP/EPA

    Pakistan/ Szkoły w Pendżabie zamknięte z powodu smogu

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera