Składnik czerwonego wina może chronić seniorów przed upadkiem

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Resweratrol, substancja zawarta między innymi w czerwonym winie, może ułatwiać seniorom poruszanie się i zapobiegać groźnym dla życia upadkom - poinformowano podczas 244. zjazdu American Chemical Society w Filadelfii.

Resweratrol to naturalny związek organiczny. Najwięcej resweratrolu zawierają winogrona, a zwłaszcza ich skórka. Wina czerwone, otrzymane z fermentacji soku razem ze skórkami owoców, zawierają więcej resweratrolu niż wina białe. Znacznie mniejsze ilości obecne są w orzeszkach ziemnych, owocach (głównie skórce) morwy i czarnej porzeczki.

Resweratrol to wyjątkowo skuteczny przeciwutleniacz, ma także działanie grzybobójcze. Zmniejsza ryzyko chorób serca, działa przeciwzapalnie, obniża poziom cholesterolu.

Badania przeprowadzone przez zespół Jane E. Cavanaugh z Duquesne University w Pittsburgu (USA) na laboratoryjnych myszach wykazały, że podawany im resweratrol ułatwia także zachowanie równowagi. Po czterech tygodniach diety zawierającej tę substancję stare myszy poruszały się na równoważni równie zręcznie, co młode. Autorzy badań uważają, że możliwe będzie opracowanie naturalnych produktów, pozwalających starszym Amerykanom prowadzić bezpieczniejsze i bardziej satysfakcjonujące życie.

Upadki stają się z wiekiem coraz większym zagrożeniem - po 65. roku życia to najczęstsza przyczyna śmierci wskutek urazu. Według danych American Geriatrics Society mniej więcej co trzeci Amerykanin ma trudności z utrzymaniem równowagi lub chodzeniem - w szczególności dotyczy to osób z chorobą Parkinsona i innymi zaburzeniami neurologicznymi związanymi z wiekiem.

Samo picie czerwonego wina nie wystarczy - resweratrol słabo się wchłania, toteż aby osiągnąć efekt taki jak u myszy, przeciętna osoba musiałaby wypijać 700 kieliszków dziennie.(PAP)

pmw/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera