Na wzmocnionym pszczelim mleczku królowa olbrzymieje

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Dzięki staraniom naukowców pszczele mleczko nabrało nowych cech - karmione nim larwy nie tylko wyrastają na królowe, ale ich rozmiary są 2-3 razy większe niż normalnie - informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Mleczko pszczele to wydzielina ślinianek pszczół robotnic. Tą prawie bezwonna, jasną, gęstą substancją o lekko kwaśnym smaku karmione są larwy pszczół. Larwy, które staja się robotnicami i trutniami dostają mleczko przez 3-4 dni, natomiast królowa-matka jest karmiona mleczkiem przez całe życie, od okresu larwalnego do śmierci, dzięki czemu może przeżyć nawet 5 lat. Mleczko pszczele zawiera wodę, białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i inne substancje odżywcze. Ma właściwości bakteriostatyczne. Stosowane u ludzi wzmaga odporność, usuwa zmęczenie i pobudza apetyt. Jest też stosowane do wyrobu kosmetyków.

Zespół Chia-Nan Chen z tajwańskiej firmy NatureWise Biotech & Medicals Corp. podawał pszczelim robotnicom inibitor - substancję hamującą działanie enzymu deacetylazy histonowej (HDACis). Inhibitor ten stosowany jest u ludzi w leczeniu niektórych nowotworów.

Jak się okazało, wytwarzane dzięki podawaniu HDACis przez robotnice mleczko sprawiało, że królowe - matki rosły do 2-3 razy większych rozmiarów niż pod wpływem standardowego pszczelego mleczka. (PAP)

pmw/ ula/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Japonia/ Pierwszy na świecie drewniany satelita wystrzelony w kosmos

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera