Skład kamienia nazębnego może zdradzić, co jedli nasi przodkowie.
Nawet bardzo małe drobinki kamienia nazębnego, poddane specjalistycznym analizom, mogą zdradzić skład diety naszych przodków – piszą naukowcy z University of Nevada w Reno, Richard Scott i Simon R. Poulson.
Scott pobrał próbki kamienia nazębnego od 58 szkieletów z pochówków w jednej z hiszpańskich katedr. Szkielety pochodziły z różnych okresów – począwszy od XI w. a skończywszy na XIX w.
Z kolei Poulson zbadał próbki za pomocą spektrometru – urządzenia, które rozpoznaje skład chemiczny badanych obiektów, "przetwarzając" go na widmo świetlne. Naukowcy skupili się na izotopach azotu i węgla.
"Im więcej azotu jest w próbkach, tym więcej produktów zwierzęcych znajdowało się w diecie. Z kolei węgiel pozwala stwierdzić, jakiego rodzaju rośliny były zjadane" – wyjaśnia Scott.
Naukowcy potwierdzili, że poziom izotopów azotu i węgla był podobny do tego, który otrzymuje się analizując białko kolagen otrzymywane z kości. Jednak ten proces wiąże się ze zniszczeniem kości. Nie zawsze więc przedstawiciele muzeów godzą się na zastosowanie tej metody.
Nowa metoda, zaproponowana przez Sotta i Poulsona, jest dużo mniej inwazyjna. Do jej zastosowania wystarcza 5-10 miligramów próbki.
Dotąd podobnie badane były włosy, mięśnie czy paznokcie. Jednak są one mniej trwałe.
Wyniki badań opublikowano na łamach "Journal of Archaeological Science".
PAP - Nauka w Polsce
krx/ tot/ bsz