Związek chemiczny zawarty w przyprawie curry, przeciwdziała agregacji białek biorących udział w procesie rozwoju choroby Parkinsona - informuje "Journal of Biological Chemistry".
Podczas badań prowadzonych w laboratorium naukowcy analizowali zwijanie się (fałdowanie) białka, czyli proces tworzenia stabilnej struktury docelowej z łańcucha polipeptydowego.
Okazało się, że, łącząc się z alfa-synukleiną, kurkumina przyspiesza tempo fałdowania oraz zapobiega łączeniu się z innymi białkami. Znalezienie związku, który jest w stanie "naprawić" białko, gdy tylko zaczyna się ono nieprawidłowo zwijać, może doprowadzić do stworzenia leków na niektóre choroby - wyjaśnia prowadząca badania Lisa Lapidus.
Naukowcy dodają jednak, że możliwość zastosowania kurkuminy w charakterze leku może być jednak dość ograniczona, gdyż związek ten nie przedostaje się łatwo do mózgu, gdzie zachodzą procesy nieprawidłowego zwijania się białka.
PAP - Nauka w Polsce
koc/ agt/ bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.