W Kraju Basków drugi w Europie Uniwersytet Nauk Gastronomicznych

<p> W San Sebastian w Kraju Basków otwarto w poniedziałek Uniwersytet Gastronomiczny, pierwszy tego typu w Hiszpanii i drugi w Europie.</p>

Na otwarciu obecny był następca tronu Hiszpanii, książę Asturii Felipe, lokalny premier Kraju Basków Patxi Lopez, minister ds. nauki i innowacyjności Cristina Garmendia, przewodnicząca parlamentu baskijskiego Arantza Quiroga, znani szefowie kuchni oraz około 200 innych osobistości świata polityki, kultury i gospodarki.

Baskijskie Centrum Kulinarne jest "fakultetem nauk gastronomicznych i także centrum badawczym" - powiedział rzecznik prasowy uczelni Jose Luis Galiana.

Od 3 października 56 studentów, w tym kilku cudzoziemców, rozpocznie naukę na wydziale Nauk Gastronomicznych. Mają oni szansę stać się za cztery lata pierwszymi kucharzami z tytułem uniwersyteckim. Otrzymają dyplom licencjacki w dziedzinie Gastronomii i Sztuki Kulinarnej.

Według dyrektora ds. naukowych placówki, Alexa Beitia, studenci nauczą się “gotować i podawać”. “Uniwersytet wykształci także profesjonalistów, którzy będą umieli zarządzać firmami oferującymi usługi gastronomiczne na wysokim poziomie” – powiedział.

Po czteroletnim kierunku licencjackim absolwenci mogą podjąć roczne magisterskie studia uzupełniające w dziedzinie innowacji i zarządzania restauracjami. Organizowane będą także kursy “ciągłego doskonalenia się” dla szefów kuchni, szefów restauracji, kierowników sal i kelnerów.

Studenci będą się kształcić pod okiem słynnych kulinarnych ekspertów i restauratorów, m.in. Ferrana Adrii, uważanego za ojca gastronomii molekularnej, szefa uznanej czterokrotnie z rzędu za najlepszą na świecie restaurację “El Bulli” na Costa Brava.

Koszt jednego roku studiów wynosi 8 tys. euro; istnieje możliwość otrzymania stypendium. Chętnych nie brakuje – ponad 400 osób jest na liście oczekujących na przyjęcie w przyszłym roku.

Uniwersytet otrzymał wsparcie finansowe w wysokości 7 mln euro od hiszpańskiego ministerstwa nauki i innowacji. Całe przedsięwzięcie kosztowało ponad 17 mln euro.

Placówka mieści się w 5-piętrowym budynku o kształcie stosu talerzy. Obejmuje część akademicką i przeznaczoną na zajęcia praktyczne.

Podobna uczelnia kształcąca kucharzy na poziomie uniwersyteckim działa we Włoszech - w Piemoncie i w Emilii-Romanii.

PAP - Nauka w Polsce, Grażyna Opińska 

opi/ jo/ mc/ bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Nietypowa planeta okrąża dwie gwiazdy na prostopadłej orbicie

  • Fot. Adobe Stock

    Chiny/ Inżynier misji Chang'e 8: z Rosjanami rozważamy umieszczenie reaktora jądrowego na Księżycu

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera