Składnik pomidorów może chronić przed miażdżycą

Składnik pomidorów może zmniejszać ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń, gdyż obniża poziom tłuszczów we krwi - wynika z pracy japońskich naukowców, którą publikuje pismo &quot;Molecular Nutrition &amp; Food Research&quot;. <br /><br />

Pomidory są jedną z najbardziej popularnych roślin uprawnych i zawierają wiele składników mających korzystny wpływ na zdrowie.

Naukowcy pod kierunkiem dr Teruo Kawady z Uniwersytetu w Kyoto zaobserwowali teraz, że obecny w tych warzywach kwas 9-okso-oktadekadienowy zapobiega zaburzeniom w metabolizmie tłuszczów, czyli tzw. dyslipidemii. Najczęściej charakteryzuje się ona zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi, a rzadziej - podwyższonym stężeniem trójglicerydów lub jednej i drugiej grupy tłuszczów. Dyslipidemia często towarzyszy otyłości lub nadwadze.

Jak wyjaśnił dr Kawada, zaburzenie to zazwyczaj nie daje widocznych objawów, może jednak doprowadzić do rozwoju poważnej choroby naczyń krwionośnych - tj. miażdżycy oraz stłuszczenia wątroby (a nawet marskości tego narządu). "Aby zapobiegać tym schorzeniom konieczne jest przeciwdziałanie zbyt wysokiemu stężeniu lipidów we krwi" - podkreślił badacz.

Testy laboratoryjne, które przeprowadził jego zespół wykazały, że kwas 9-okso-oktadekadienowy pobudza w komórkach wątroby (tzw. hepatocytach) metabolizm związków tłuszczowych - m.in. nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów.

Związek działa poprzez pobudzanie tzw. receptorów alfa aktywowanych przez proliferatory peroksysomów (w skrócie PPAR alfa). Te steroidowe receptory regulują aktywność różnych genów zaangażowanych w metabolizm tłuszczów.

Zdaniem autorów pracy, sugeruje to, że wzbogacenie codziennej diety w pomidory może być łatwym sposobem na złagodzenie dyslipidemii i zapobieganie miażdżycy naczyń. JJJ

PAP - Nauka w Polsce

krf/bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Zastrzyk na zawał

  • Fot. Adobe Stock

    WHO: szczepienia zapobiegły 154 mln przedwczesnych zgonów w ostatnich 50 latach

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera