Jaja ślimaka Pomacea canaliculata nie tylko są trujące, ale w dodatku trudno je strawić - informuje 'New Scientist". <br /><br />
Jaja są zwykle bezpiecznym i pożywnym pokarmem, toteż często są zjadane przez drapieżniki. Jednak Pomacea canaliculata ma na to sposoby. Choć jego jaja rzucają się w oczy ze względu na jaskrawą, czerwonoróżową barwę, nie nadają się do zjedzenia. Powleka je trujące białko nazywane PV 2, które uszkadza rdzeń kręgowy myszy, a w dużych dawkach zabija mysz w ciągu 30 godzin.
Jak jednak wykazał zespół Horacio Herasa z argentyńskiego uniwersytetu La Plata, jest jeszcze jedna linia obrony. Jaskrawo zabarwione dzięki karotenoidom białko oworubina nie tylko chroni jaja przed wysychaniem i promieniowaniem ultrafioletowym, ale i jest inhibitorem proteinaz - blokuje aktywność enzymów trawiennych rozkładających białka.
Nic dziwnego, że ślimacze jaja jada od czasu do czasu tylko jeden gatunek mrówek ognistych. PMW
PAP - Nauka w Polsce
tot/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.