Naukowcy w Indiach stworzyli genetycznie zmodyfikowanego ziemniaka, który zawiera nawet o 60 proc. więcej protein oraz jest wzbogacony o wiele niezbędnych dla zdrowia aminokwasów - informuje pismo "Proceedings of the National Academy of Sciences". Nowa transgeniczna pyra została wyposażona w gen AmA1, występujący w nasionach szarłatu. <br /><br />
"Ze względu na to, że ziemniaki stanowią ważny element diety mieszkańców zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się, wydaje się oczywistym, że może to ulepszyć produkty na bazie ziemniaków, a tym samym korzystnie wpłynąć na zdrowie" - piszą badacze z Narodowego Instytutu Badań nad Genomem Roślinnym w Nowym Delhi.
Naukowcy mają nadzieję, że stworzony przez nich transgeniczny ziemniak spotka się z większą akceptacją niż inne genetycznie modyfikowane produkty, gdyż wykorzystany w nim gen pochodzi z rośliny, która była podstawą diety Inków i Azteków.
Szarłat, zwany też amarantusem, jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jego nasiona dostarczają wielu nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających poziom cholesterolu, a także zawierają więcej łatwo przyswajalnego białka niż pszenica. Nasiona amarantusa są ponadto doskonałym źródłem skwalenu - silnego przeciwutleniacza, który opóźnia procesy starzenia.
Jak informują naukowcy, podczas testowania nowych ziemniaków na szczurach i królikach nie stwierdzono żadnych efektów niepożądanych. KOC
PAP - Nauka w Polsce
bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.