Udało się wyjaśnić, w jaki sposób naturalny aminokwas - tauryna - chroni wątrobę przed zwłóknieniem - informuje "World Journal of Gastroenterology".
Ważną rolę w procesie włóknienia odgrywa aktywność komórek gwiaździstych wątroby (HSC). Jak się okazuje, tauryna hamuje działanie komórek macierzystych, zapobiegając w ten sposób włóknieniu.
Profesor Jian Liang z uniwersytetu Guangxi na podstawie analizy wytwarzanych przez te komórki białek wykazał, że tauryna sprzyja apoptozie (zaprogramowanemu "samobójstwu") komórek gwiaździstych. Organizm ludzki wytwarza niewielkie ilości tauryny (z metioniny i cysteiny) w wątrobie, mózgu, jelitach i mięśniach szkieletowych. Naturalnym źródłem tego aminokwasu jest mięso, zwłaszcza podroby (np. wątroba), ryby, małże. Niektóre ssaki - np. koty, nie potrafią wytwarzać tauryny. PMW
PAP - Nauka w Polsce
yy/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.