Modne diety niskowęglowodanowe mogą mieć związek z migotaniem przedsionków - ogłoszono podczas 68. dorocznej sesji naukowej American College of Cardiology w Nowym Orleanie.
Autorzy przeanalizowali dane medyczne niemal 14 tys. osób obejmujące ponad 20 lat i pochodzące z badania Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC). To pierwsza tak duża praca dotycząca związku migotania przedsionków (AFib) ze spożyciem węglowodanów.
Okazało się, że osoby, które czerpią niewielką część dziennego zapotrzebowania na kalorie z węglowodanów (na przykład ziaren zbóż owoców i warzyw bogatych w skrobię) są znacznie bardziej narażone na migotanie przedsionków. Zjawisko to zachodzi bez względu na typ białka lub tłuszczu stosowanego do zastąpienia węglowodanów. Uczestników podzielono na trzy grupy reprezentujące niską, średnią i wysoką zawartość węglowodanów (odpowiednio mniej niż 44,8 proc. dziennej ilości kalorii, 44,8 do 52,4 proc. kalorii i więcej niż 52,4 proc. kalorii).
Uczestnicy zgłaszający niskie spożycie węglowodanów byli o 18 proc. bardziej narażeni na rozwój migotania przedsionków niż osoby z umiarkowanym spożyciem węglowodanów – a także o 16 proc. bardziej niż ci z wysokim spożyciem węglowodanów.
Autorzy wskazują, że osoby na diecie niskowęglowodanowej jedzą mniej warzyw, owoców i zbóż – pokarmów, które łagodzą stan zapalny, mający związek z migotaniem przedsionków. Innym możliwym wyjaśnieniem jest to, że spożywanie większej ilości białka i tłuszczu zamiast węglowodanów może prowadzić do stresu oksydacyjnego, który jest również związany z migotania przedsionków. Wreszcie, efekt mógłby być związane ze zwiększonym ryzykiem innych chorób układu krążenia.
Odkrycia stanowią uzupełnienie wcześniejszych badań, z których niektóre wiążą zarówno niską, jak i wysoką zawartość węglowodanów w diecie ze zwiększonym ryzykiem zgonu.
Ograniczenie spożycia węglowodanów stało się w ostatnich latach popularną strategią odchudzania. Chociaż istnieje wiele różnych diet o niskiej zawartości węglowodanów w tym ketogeniczna, paleo i dieta Atkinsa, większość z nich kładzie nacisk na spożycie białek, przy jednoczesnym ograniczeniu cukrów prostych, zbóż, owoców i warzyw zawierających skrobię.
„Długoterminowy efekt ograniczenia węglowodanów nadal budzi kontrowersje, zwłaszcza jeśli chodzi o wpływ na choroby układu krążenia” - powiedział główny autor badań, dr Xiaodong Zhuang, kardiolog związany z Uniwersytetem Sun Yat-Sena w Guangzhou (Chiny). „Biorąc pod uwagę potencjalny wpływ na zaburzenia rytmu serca, nasze badania sugerują, że ta popularna metoda kontroli wagi powinna być zalecana ostrożnie” - dodał.
Jak zaznaczył Zhuang, aby udowodnić związek przyczynowo-skutkowy, potrzebne byłoby randomizowane badanie kontrolowane
Migotanie przedsionków to jedno z najczęstszych długotrwałych zaburzeń rytmu serca. Ryzyko jego pojawienia się wzrasta z wiekiem. Chory często odczuwa je jako nieregularne kołatanie, ale może zauważać tylko zmęczenie, osłabienie, zawroty głowy czy duszność. Bywa rozpoznawane przypadkiem podczas rutynowych badań.
Osoby z migotaniem przedsionków są pięć razy bardziej narażone na udar mózgu niż bez tego schorzenia. Może ono również prowadzić do niewydolności serca.(PAP)
Autor: Paweł Wernicki
pmw/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.