Związek zawarty w kiwi i pietruszce może zapobiegać stłuszczeniu wątroby

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Silny przeciwutleniacz zawarty m.in. w kiwi, selerze, natce pietruszki i papai zapobiega niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby związanemu z otyłością - wykazały badania opublikowane w piśmie "Hepatology Communications".

Rozwój niealkoholowego stłuszczenia wątroby w USA staje się coraz większym problemem zdrowia publicznego ze względu na rosnący odsetek osób otyłych. Niealkoholowe stłuszczenie wątroby może prowadzić do rozwoju nowotworów oraz potrzeby przeszczepu wątroby - piszą naukowcy z Uniwersytetu Kolorado (USA). Ich badania wskazują, że rozwój tego schorzenia może zatrzymać antyoksydant o nazwie pirolochinolinochinon (PQQ).

Pirolochinolinochinon podawany samicom myszy żywiących się pokarmem stanowiącym ekwiwalent niezdrowej zachodniej diety zapobiegał rozwojowi stłuszczenia wątroby u ich potomstwa.

Coraz więcej wyników badań świadczy o tym, że rozwój otyłości i stłuszczenia wątroby u dzieci ma związek z wpływem odżywiania matki w okresie ciąży na mikrobiom jelitowy płodu. Mikrobiom jelitowy warunkuje z kolei dojrzewanie i prawidłową pracę układu odpornościowego i trawiennego, a także mózgu.

"Ekspozycja na czynniki związane z otyłością matki sprawia, że płód rozwija się w środowisku charakteryzowanym przez stan zapalny. Prowadzi to do trwałych zaburzeń pracy układu immunologicznego oraz zachwianej równowagi ogółu bakterii zamieszkujących jelita dziecka, a w rezultacie do zwiększonego ryzyka stłuszczenia wątroby" - mówi dr Karen Jonscher, autorka badań.

"Wyniki naszej analizy zwracają uwagę na to, jak ważny jest okres prenatalny w aspekcie ochrony przed negatywnymi skutkami lipotoksyczności spowodowanej nieprawidłowym odżywianiem się” - zauważa dr Jonscher.(PAP)

koc/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 03.01.2024  EPA/CJ GUNTHER

    USA/ Harvard odpiera ataki federalne broniąc swojej niezależności

  • Fot. Adobe Stock

    Badanie: kontakt z reklamami niezdrowej żywności zwiększa dzienne spożycie kalorii u dzieci

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera