Kalafior i curry obniżają ryzyko raka prostaty

<p>Przyprawa curry może zapobiegać rakowi prostaty lub hamować jego rozwój, zwłaszcza w połączeniu z niektórymi warzywami, jak kalafior czy kapusta - informuje pismo &quot;Cancer Research&quot;.</p>

Naukowcy z Rutgers\\' Ernest Mario School of Pharmacy badali właściwości występującej w curry substancji - kurkuminy. Okazało się, że może ona zapobiegać chorobom nowotworowym, zwłaszcza w połączeniu z izotiocyjanianem fenetylowym (PEITC) - substancją występującą w warzywach takich jak kapusta, brukselka, kalafior, brokuły czy  rzepa.

Eksperymenty przeprowadzono na myszach z osłabionym systemem odporności. Wszczepiono im komórki ludzkiego nowotworu prostaty.

Podawanie myszom kurkuminy spowalniało rozwój wczesnej postaci raka, a dodanie do kurkuminy PEITC hamowało rozwój choroby jeszcze silniej. W stadium zaawansowanym kurkumina nie działała zbyt silnie, natomiast w połączeniu z PEITC wykazała wyraźne działanie.

Pośrednio, wyniki najnowszych badań może potwierdzać fakt, że rak prostaty jest o wiele rzadszy w Indiach, niż w rozwiniętych krajach Zachodu. Ma to najprawdopodobniej związek z kuchnią indyjską, bogatą w warzywa i w przyprawę curry, spekulują naukowcy. PMW

Tekst ukazał się na stronach Serwisu Naukowego PAP.

jjj

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera