Naukowiec z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu chce wykorzystać drożdże do produkcji pajęczej nici

Fot. materiały prasowe
Fot. materiały prasowe

Nad wykorzystaniem drożdży do produkcji spidroinów, białek budujących pajęcze nici, pracuje dr Mateusz Szczepańczyk z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Projekt otwiera drogę do wykorzystania pajęczej nici, cechującej się dużą wytrzymałością i rozciągliwością, w kontrolowanych, powtarzalnych warunkach – podała uczelnia.

Pajęcza nić może być stosowana w medycynie czy biotechnologii. Cechuje ją duża wytrzymałość i elastyczność; jest cieńsza od ludzkiego włosa, a jednocześnie mocniejsza od stali (w przeliczeniu na masę) i bardziej rozciągliwa od nylonu – przypomniała w środę w komunikacie rzeczniczka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Małgorzata Moczulska.

Od lat trwają starania o opracowanie optymalnej metody wytwarzania nici pajęczej bez udziału tych zwierząt.

Naukowiec z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu dr Mateusz Szczepańczyk prowadzi badania nad wykorzystaniem drożdży Yarrowia lipolytica do produkcji spidroinów, czyli białek budujących pajęczą nić. Jak podała uczelnia, dotychczas udało się je wytworzyć w bakteriach Escherichia coli, ale tam metoda ma zbyt niską wydajność.

Yarrowia lipolytica daje szansę to zmienić. Jako drożdże, a więc organizm eukariotyczny, lepiej radzą sobie z dużymi białkami i genami o specyficznej budowie, typowej dla pajęczej sieci” – podkreślono w komunikacie.

W ramach projektu powstaną syntetyczne wersje dwóch genów kodujących kluczowe białka i zostaną one tak „przepisane”, aby były jak najlepiej odczytywane przez komórki drożdży. - Przygotowane geny trafiają do nośników DNA, które następnie wprowadza się do specjalnego szczepu Y. lipolytica pozbawionego enzymów rozkładających białka na zewnątrz komórki. Chodzi o to, by wytworzone spidroiny nie były od razu niszczone przez sam organizm – powiedział naukowiec.

Otrzymane włókna przejdą szczegółową ocenę fizykochemiczną. Dopiero porównanie z naturalną pajęczą nicią i materiałami otrzymywanymi innymi metodami pokaże, czy drożdżowe spidroiny mają realny potencjał wdrożeniowy – podkreślono.

Dr Szczepańczyk otrzymał na swoje badania dofinansowanie z Narodowego Centrum Nauki.(PAP)

pdo/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Prof. Ignatowicz: niektóre gatunki owadów przez wieki miały reputację złowieszczych

  • Fot. Adobe Stock

    Badanie: padlina drobiu z ferm przyciąga wilki w pobliże zabudowań

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera