Nowe badania łączą zbyt niską wartość indeksu masy ciała (BMI) z różnicami w mikroflorze jelitowej u młodych Japonek z niedowagą – informuje pismo „Nutrients”.
Niska masa ciała u młodych kobiet wiąże się z szeregiem problemów zdrowotnych, w tym zaburzeniami cykli menstruacyjnych, niepłodnością, osłabieniem funkcji odpornościowych i długotrwałym spadkiem gęstości kości. W Japonii obserwuje się rosnący odsetek kobiet z niedowagą w wieku od 20 do 39 lat, przy czym w ciągu ostatnich dwóch dekad nie zaobserwowano znaczących zmian.
Utrzymywanie się tego trendu budzi obawy o długoterminowe konsekwencje zdrowotne, zwłaszcza że beztłuszczowa masa ciała koreluje ze zmieniającymi się nawykami żywieniowymi, chorobami takimi jak jadłowstręt psychiczny, a nawet zaburzeniami mikrobioty jelitowej.
Chociaż wcześniejsze badania wykazały niższą różnorodność mikrobioty jelitowej u osób z niedowagą i nadwagą w porównaniu z osobami o prawidłowej masie ciała, różnice w różnorodności mikrobioty jelitowej u młodych Japonek z niedowagą pozostawały niejasne. Aby zbadać tę kwestię, zespół naukowców z Japonii, pod kierownictwem dr. Katsumiego Iizuki, profesora z Katedry Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Zdrowia Fujita, oraz dr. Hiroakiego Masuyamy z Symbiosis Solutions Inc., postanowił zbadać związek między typem sylwetki, nawykami żywieniowymi a różnorodnością mikrobioty jelitowej u młodych Japonek z niedowagą (https://doi.org/10.3390/nu17203265).
Naukowcy skupili się na zrozumieniu, czy różnorodność mikrobioty jelitowej różni się w sposób istotny między kobietami z niedowagą a kobietami z prawidłowym wskaźnikiem masy ciała (BMI).
Prof. Iizuka powiedział: „Jeśli różnice w mikrobiomie jelitowym między szczupłymi młodymi kobietami a kobietami o prawidłowej masie ciała staną się jasne, uważam, że poprawa nawyków żywieniowych może prowadzić do poprawy mikrobiomu jelitowego, a w konsekwencji do poprawy masy ciała”.
W badaniu obserwowano i porównano 40 kobiet z niedowagą z 40 kobietami w tym samym wieku (od 20 do 39 lat). Grupa z niedowagą obejmowała kobiety skierowane do Kliniki Żywienia Uniwersytetu Zdrowia Fujita z BMI poniżej 17,5 podczas pierwszej konsultacji, natomiast grupa kontrolna składała się z kobiet z prawidłowym BMI (18,5 ≤ BMI < 25) i zostały one wybrane z bazy danych Symbiosis Solutions Co., Ltd. (Tokio, Japonia).
Próbki kału pobrano za pomocą standaryzowanych zestawów, a do oceny wzorców żywieniowych wykorzystano kwestionariusze częstotliwości spożywania pokarmów. Co ciekawe, naukowcy nie stwierdzili istotnych różnic w nawykach żywieniowych między obiema grupami. Jednak analiza mikrobiomu jelitowego wykazała, że kobiety z niedowagą miały znacznie mniejszą różnorodność mikrobiomu i zwiększoną obecność gatunków takich jak Bacteroides, Bifidobacterium i Erysipelatoclostridium, które są powiązane ze stanem zapalnym. Z drugiej strony, grupa o prawidłowej masie ciała charakteryzowała się większą liczebnością „zdrowych” bakterii, takich jak Prevotella i Dorea.
Prof. Iizuka zauważył: „Wśród Japonek w wieku 20–39 lat te z grupy z niedowagą wykazywały większy spadek różnorodności mikrobiomu jelitowego w porównaniu z grupą o prawidłowej masie ciała, przy braku różnic w nawykach żywieniowych. Kobiety z niedowagą wykazywały zmniejszoną różnorodność mikrobiomu jelitowego i wzbogacenie taksonów związanych z tendencjami zapalnymi”.
„Nie tylko ilość energii lub stosunek białka, tłuszczu i węglowodanów, ale także aktywne spożywanie błonnika pokarmowego i fermentowanej żywności może prowadzić do poprawy masy ciała u osób z niedowagą poprzez zmiany w mikrobiomie jelitowym” – zaznaczył prof. Iizuka.
Zapytany o długoterminowe implikacje badania, odpowiedział: „Połączenie danych z ankiety żywieniowej z analizą mikrobiomu jelitowego może umożliwić ocenę nie tylko składników odżywczych i energii zawartych w pożywieniu, ale także jakości trawienia i metabolizmu w jelitach po jedzeniu”.
Paweł Wernicki (PAP)
pmw/ bar/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.