Uznański-Wiśniewski: Międzynarodowa Stacja Kosmiczna to najlepsze laboratorium badawcze

Floryda, 25.06.2025. Na zdjęciu z 24 bm. Polski astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski podczas pożegnania astronautów w Centrum Kosmicznym Johna F. Kennedy’ego na przylądku Canaveral w amerykańskim stanie Floryda. PAP/Leszek Szymański
Floryda, 25.06.2025. Na zdjęciu z 24 bm. Polski astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski podczas pożegnania astronautów w Centrum Kosmicznym Johna F. Kennedy’ego na przylądku Canaveral w amerykańskim stanie Floryda. PAP/Leszek Szymański

Dla mnie jako inżyniera i naukowca Międzynarodowa Stacja Kosmiczna to najlepsze na świecie laboratorium badawcze – powiedział w czwartek Sławosz Uznański-Wiśniewski podczas ceremonii powitania na ISS załogi misji Ax-4.

„Cieszymy się, że wszyscy jesteście uśmiechnięci. Wraz z waszym przybyciem jest nas teraz (na ISS – przyp. PAP) 11 astronautów z sześciu krajów. A wszyscy jesteśmy tutaj, aby kontynuować eksplorację kosmosu przez człowieka” – powitał załogę Ax-4 dowódca Międzynarodowej Stacji Kosmicznej Japończyk Takuya Onishi.

„Jesteście wyjątkowymi gospodarzami. Mam nadzieję, że pomyślicie, że my jesteśmy także fajnymi gośćmi” – stwierdziła dowódczyni misji Ax-4 Peggy Whitson.

Uznański-Wiśniewski po odebraniu z jej rąk złotej plakietki potwierdzającej, że jest 635. astronautą w kosmosie, powiedział po angielsku: „Jesteśmy zaszczyceni, że jesteśmy w tak elitarnym gronie. Dziękuję wam wszystkim za tak gorące powitanie (…) Pamiętam chwilę naszego szkolenia. Spotkaliśmy się już raz kiedyś wszyscy w Houston, zdalnie, a teraz spotykamy się tu, na orbicie. To cudowne miejsce. Dla mnie jako inżyniera, naukowca to najlepsze na świecie laboratorium badawcze. Tutaj prowadzimy eksperymenty, testujemy technologie naszych krajów, przeprowadzamy demonstracje technologii”.

Dodał, że Europejska Agencja Kosmiczna (Uznański-Wiśniewski jest astronautą projektowym ESA - PAP) miała już na ISS wiele misji, jednak Polska uczestniczy w takiej misji po raz pierwszy.

Chwilę potem po polsku przyznał: „Bardzo się cieszę, że mogę reprezentować właśnie was, 40 milionów Polaków”.

Dodał, że cieszy go również wkład, jaki wniesie Polska do naukowej i technologicznej części misji na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.

Shubhanshu Shukla (Indie) dostał plakietkę z numerem 634, a Tibor Kapu (Węgry) – 636.(PAP)

abu/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 17.07.2025. Koordynatorka projektu, prof. Ewa Szuszkiewicz (P) i prof. Franco Ferrari (L) z Instytutu Fizyki US prezentują przykładowe pudełko z drożdżami podczas konferencji prasowej dotyczącej podsumowania projektu pn. Yeast Tardigrade Gene, 17 bm. na Uniwersytecie Szczecińskim w Szczecinie. Eksperyment Yeast Tardigrade Gene, pełna nazwa: „Zanim polecimy na Marsa: Czy niesporczaki mogą pomóc w ochronie innych organizmów w przestrzeni kosmicznej?”, realizowany jest przez konsorcjum trzech uczelni: Uniwersytet Szczeciński (koordynator projektu), Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu i Uniwersytet Śląski w Katowicach. Jest to jeden z eksperymentów pierwszej polskiej misji naukowo-technologicznej na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS). Pieczę nad eksperymentem Yeast TardigradeGene podczas całej misji sprawował dr Sławosz Uznański-Wiśniewski. (sko) PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Drożdże wróciły z kosmosu; eksperyment ma pozwolić podbić Marsa

  • Źródło: NASA/JPL-Caltech

    Falujący podolbrzym. Kiedy supermasywna czarna dziura oddziera gwiazdę z otoczki

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera