
Wybitna zootechnik, specjalistka z zakresu mleczarstwa prof. dr hab. inż. Joanna Barłowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie w środę otrzymała tytuł doktora honoris causa Politechniki Bydgoskiej im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich.
"Prof. Barłowska zapisała się na kartach historii polskiej nauki jako ceniona zootechnik i wiodąca specjalistka z zakresu mleczarstwa. Zrealizowała szereg projektów badawczych. Jej dorobek naukowy zyskał uznanie nie tylko wśród środowiska akademickiego w kraju, ale także za granicą. Z wyników badań profesor korzystają praktycy, w tym hodowcy bydła, ekolodzy, producenci żywności, co znacząco przyczynia się do efektywności produkcji i przetwórstwa mleka" - powiedział rektor Politechniki Bydgoskiej prof. dr hab. inż. Marek Adamski.
Rektor podkreślił, że działalność prof. Barłowskiej charakteryzuje pełne pasji zaangażowanie i nowatorskie podejście oraz niebywała aktywność związana z popularyzacją wiedzy. Zaznaczył, że profesor ściśle współpracuje z wieloma organizacjami rolniczymi, instytucjami zajmującymi się certyfikacją i kontrolą żywności, spółdzielniami mleczarskimi i ośrodkami doradztwa rolniczego.
Prof. Adamski zwrócił uwagę, że bydgoska uczelnia w wieloletniej historii tytuł doktora h.c. przyznała po raz 20., ale prof. Barłowska jest pierwszą kobietą, która otrzymała to zaszczytne wyróżnienie.
W laudacji prof. dr hab. inż. Anna Sawa podkreśliła, że prof. Barłowska jest wybitną uczoną w dziedzinie nauk rolniczych, posiada ugruntowany dorobek, który wniósł istotny wkład w rozwój nauk zootechnicznych, wytrawną znawczynią zagadnień związanych z technologią żywności i żywienia. Dodała, że profesor należy do czołowych specjalistów z zakresu technologii mleczarstwa w kraju i cieszy się też uznaniem za granicą.
Prof. Barłowska urodziła się 26 listopada 1966 r. w Rzeszowie. W 1991 r. ukończyła studia na Wydziale Zootechnicznym Akademii Rolniczej w Lublinie, uzyskując tytuł magistra inżyniera zootechniki. Pracę zawodową rozpoczęła w 1992 r. na stanowisku asystenta w Pracowni Oceny Surowców Pochodzenia Zwierzęcego Wydziału Zootechnicznego AR w Lublinie (obecnie Katedra Ochrony Jakości i Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych Uniwersytetu Przyrodniczego).
Stopień doktora nauk rolniczych w zakresie zootechniki, specjalność - ocena surowców zwierzęcych uzyskała na macierzystej uczelni w 1999 r., a stopień doktora habilitowanego nauk rolniczych w zakresie technologii żywienia i żywności, specjalność - technologia mleczarstwa w 2008 r. na Wydziale Technologii Żywności Akademii Rolniczej w Krakowie. W 2013 r. prezydent nadał jej tytuł profesora nauk rolniczych.
Prof. Barłowska jest autorką ponad 300 publikacji naukowych. Jest promotorką w trzech zakończonych przewodach doktorskich i opiekunką ponad 90 prac dyplomowych - inżynierskich i magisterskich.
Ważnym kierunkiem działalności naukowej prof. Barłowskiej jest problematyka oceny wpływu różnych czynników kształtujących przydatność technologiczną i wartość odżywczą mleka krowiego, koziego i klaczy. Jej badania dotyczą również możliwości kształtowania jakości produktów mlecznych - serów i jogurtów pod względem ich wartości odżywczej, w tym mleka rodzimych ras krów do wytwarzania produktów regionalnych.
Prof. Barłowska na lubelskiej uczelni była m.in. prodziekanem Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt (2008-2016), dziekanem Wydziału Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki (2016-2021), kierownikiem Pracowni Instrumentalnej Analizy Żywności (2005-2017).(PAP)
Nauka w Polsce
rau/ bar/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.