Ekspertka: czarne borówki, aronie i jagody kamczackie pomagają leczyć jaskrę

Na zdjęciu prof. Alicja Kucharska. Fot. Tomasz Lewandowski / UPWr
Na zdjęciu prof. Alicja Kucharska. Fot. Tomasz Lewandowski / UPWr

Poprawa ostrości widzenia, lepszy kontrast widzenia oraz lepsze widzenie w nocy - takie efekty przyniosły suplementy diety opracowane przez zespół prof. Alicji Kucharskiej z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Uczestnicy badań przyjmowali kapsułki z czarnych borówek, aronii i jagody kamczackiej.

Badania zespołu prof. Alicji Kucharskiej dowiodły, że ekstrakty z owoców czarnej borówki, aronii oraz jagody kamczackiej zmniejszają objawy zespołu suchego oka, jaskry i starczowzroczności. Jak przekazali przedstawiciele Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, z takimi problemami mierzy się nawet 1,3 mld ludzi na całym świecie.

"Jest to pierwsze badanie preparatu opartego na naturalnych, standaryzowanych ekstraktach z aronii, jagody kamczackiej i borówki czarnej" - powiedziała prof. Alicja Kucharska.

Wymienione owoce to bogate źródło substancji, które sprzyjają poprawie wzroku. Nad opracowaniem suplementu pracował interdyscyplinarny zespół. Była w nim m.in. okulistka dr Dorota Szumny z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu czy lekarz prof. Tomasza Sozański z Politechniki Wrocławskiej. W badaniu wzięły udział w wieku powyżej 50 lat ze stwierdzonymi problemami ze wzrokiem. Przyjmowali stworzone z owoców kapsułki przez 12 tygodni w dwóch cyklach.

"Jego wyniki są zadowalające, ale chcielibyśmy jeszcze rozszerzyć grupę badawczą na osoby w wieku około 30 lat, które pracują przed komputerem, np. informatyków oraz zawodowych kierowców samochodów ciężarowych" – powiedziała naukowczyni.

W efekcie badań okazało się, że przez pierwszych sześć tygodni nie zaobserwowano zmian. Dopiero w kolejnych etapie u ponad 90 proc. badanych zaobserwowano poprawę ostrości widzenia. Dodatkowo u ponad 80 proc. uczestników wystąpiła poprawa nawilżenia spojówek (pod koniec cyklu liczba ta spadła do ponad 60 proc.).

Badania zostały sfinansowane przez Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, kapsułki przygotowała firma Greenvit. Suplement będzie teraz prezentowany na targach Brussels Innova, gdzie istnieje możliwość znalezienia inwestora do masowej produkcji.(PAP)

Nauka w Polsce, Michał Torz

mt/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Adobe Stock

    Śląskie/ Innowacyjna technika obrazowania szansą dla chorych na raka mózgu

  • Fot. Adobe Stock

    Eksperci: produkty pszczele mogą być stosowane w medycynie; konieczne wypracowanie standardów

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera