Roślinna dieta polepsza zdrowie seksualne po leczeniu raka prostaty

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Dieta z ograniczeniem mięsa i nabiału, ale bogata w owoce, warzywa, zboża i orzechy ma związek z poprawą zdrowia seksualnego w przypadku mężczyzn leczonych z powodu raka prostaty – informuje pismo „Cancer”.

Według American Centers for Disease Control and Prevention rak prostaty jest w USA (podobnie jak w Polsce) jednym z najczęstszych i powodujących najwięcej zgonów nowotworów. Wcześniejsze badania naukowców z NYU Grossman School of Medicine i Harvard T.H. Chan School of Public Health wykazały przede wszystkim, że dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby. Inne badania powiązały ubogą w produkty pochodzenia zwierzęcego dietę z niższym ryzykiem dysfunkcji seksualnych, jednak nie dały jasności co do osób z rakiem prostaty, które są szczególnie narażone na takie problemy.

Teraz zespół badaczy z NYU Grossman School of Medicine i Harvard T.H. Chan School of Public Health przeanalizował dane dotyczące ponad 3500 mężczyzn chorych na raka prostaty. Dane pochodziły z badania uzupełniającego pracowników służby zdrowia, rozpoczętego w 1986 r. i sponsorowanego przez Harvard Chan School. Celem projektu było lepsze zrozumienie wpływu odżywiania na ryzyko nowotworów, chorób serca i innych poważnych chorób. Zbiór danych obejmuje ponad 50 000 dentystów, farmaceutów, optometrystów, osteopatów, podiatrów i lekarzy weterynarii.

W ramach projektu mężczyźni chorzy na raka prostaty co cztery lata wypełniali ankietę dotyczącą rodzaju i proporcji spożywanej żywności. Co dwa lata oceniano częstotliwość nietrzymania moczu, trudności w utrzymaniu erekcji, problemy z jelitami, energią i nastrojem, a także wiele innych problemów. Większość (ponad 83 proc.) pacjentów była leczona na raka prostaty, a wszyscy objęci obecnym badaniem mieli wczesne formy choroby, które nie rozprzestrzeniły się jeszcze na inne narządy. Oprócz diety zespół badawczy brał pod uwagę masę ciała, aktywność fizyczną i wiele innych czynników, które mogą mieć wpływ na jakość życia.

Badanych podzielono na pięć grup (kwintyle) na podstawie proporcji pokarmów roślinnych i zwierzęcych, których spożycie mężczyźni deklarowali. Jak się okazało, kwintyl, który spożywał najwięcej pokarmów pochodzenia roślinnego uzyskał od 8 do 11 proc. lepsze wyniki w pomiarach funkcji seksualnych w porównaniu z grupą, która spożywała najmniej.

Nawet o 14 proc. lepsze były wyniki, jeśli chodzi o funkcjonowanie układu moczowego – mniej przypadków nietrzymania moczu, niedrożności i podrażnień.

Ponadto aż o 13 proc. lepsze okazały się wyniki w zakresie zdrowia hormonalnego (objawy takie jak brak energii, depresja i uderzenia gorąca) wśród osób z najwyższego kwintyla diety roślinnej w porównaniu z najniższym.

„Nasze odkrycia dają nadzieję osobom poszukującym sposobów na poprawę jakości życia po przejściu operacji, radioterapii i innych powszechnych terapii raka prostaty, które mogą powodować znaczące skutki uboczne” – zaznaczyła główna autorka badania Stacy Loeb, profesor na wydziałach urologii i zdrowia populacji na New York University w Langone Health. „Dodanie większej ilości owoców i warzyw do diety przy jednoczesnej redukcji mięsa i nabiału to prosty krok, jaki mogą podjąć pacjenci” – dodała.

Spożywanie dużych ilości jakiejkolwiek żywności pochodzenia roślinnego powiązano z lepszym zdrowiem seksualnym, zdrowiem układu moczowego i witalnością, niezależnie od czynników demograficznych, różnic w stylu życia czy historii innych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca.

„Wyniki te uzupełniają długą listę korzyści zdrowotnych i środowiskowych wynikających ze spożywania większej ilości roślin i mniejszej liczby produktów pochodzenia zwierzęcego – wskazała Loeb. - Wyraźnie kwestionują także historyczne błędne przekonanie, że jedzenie mięsa poprawia funkcje seksualne u mężczyzn, podczas gdy w rzeczywistości wydaje się, że jest odwrotnie”.

Jako że mężczyźni objęci badaniem to głównie biali pracownicy służby zdrowia, zespół Loeb planuje w przyszłości rozszerzyć swoje badania na bardziej zróżnicowaną grupę pacjentów oraz osoby w bardziej zaawansowanych stadiach choroby.

Więcej informacji w artykule źródłowym. (PAP)

Paweł Wernicki

pmw/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera