Instytut Biologii Doświadczalnej im. Marcela Nenckiego Polskiej Akademii Nauk w Warszawie obchodzi w tym roku stulecie swojego istnienia. Źródło: Instytut Nenckiego

Instytut Nenckiego działa już 100 lat

Instytut Biologii Doświadczalnej im. Marcelego Nenckiego PAN w Warszawie, jeden z największych nieuniwersyteckich ośrodków badań biologicznych w kraju, obchodzi stulecie istnienia. Jego naukowcy badają m.in. procesy zachodzące w komórkach i molekularne podstawy nowotworów czy cukrzycy.

  • Dysleksję i mechanizmy rozwoju nowotworów bada Centrum Neurobiologii

    Czy dzieci z dysleksją mają nieco inną budowę mózgu niż ich koleżanki i koledzy? Jakie reakcje chemiczne powodują, że układ odpornościowy zaczyna wspierać rozwój złośliwych nowotworów mózgu? Dlaczego niektóre zdarzenia tak trwale wpisują się w naszą pamięć? Na te pytania potrafią już odpowiedzieć naukowcy z nowo wybudowanego Centrum Neurobiologii Instytutu Nenckiego w Warszawie.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polska wśród najszybciej sekularyzujących się krajów świata

  • Naukowcy sprawdzili, z czym wiążą się zmiany energii w ciągu dnia

  • Jak odzyskać metale ze zużytych baterii? Nowatorski pomysł polskiej badaczki

  • Prof. Pyrć: nauka nie jest „drogim hobby”

  • Konkurs Popularyzator Nauki; to ostatnie dni na zgłoszenie

  • Adobe Stock

    Leki pozostawiają trwały ślad na mikrobiomie jelitowym

  • Najstarszy dowód intymnych stosunków z neandertalczykami

  • Lekooporny grzyb coraz częstszy w europejskich szpitalach

  • Żywność ultraprzetworzona ma związek ze stanem zapalnym

  • Naukowcy odkryli nowy sposób na wzmocnienie kości i walkę z osteoporozą

Fot. Adobe Stock

Kulturoznawczyni: „1670” pierwszym tak parodystycznym ujęciem polskiej szlachty i polskiego chłopstwa

W ocenie kulturoznawczyni i folklorystki dr hab. Violetty Wróblewskiej nie było do tej pory tak parodystycznego ujęcia obrazu polskiej szlachty i polskiego chłopstwa, jak w serialu „1670”. Wszyscy wyśmiewani są w takim samym stopniu, jednak bez przekraczania zasad dobrego smaku - dodała.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera