23.12.2022 PAP/Darek Delmanowicz

Dendrolog: Jemioły jest coraz więcej i arboryści nie dają rady z nią walczyć

Jemioły jest coraz więcej i arboryści nie dają rady z nią walczyć. Skupiają się na ochronie drzew, które są cenne, bo nie da się ochronić wszystkich; rozprzestrzenianiu jemioły sprzyja ocieplanie klimatu - ocenił w rozmowie z PAP dendrolog dr inż. Marcin Kolasiński.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Jemioła - zimowy ptasi przysmak

    Jemioła stanowi pokarm dla zimujących w naszej strefie jemiołuszek i jest schronieniem dla gatunków wcześnie rozpoczynających lęgi. Dlaczego jest jej na drzewach coraz więcej i jaką pełni rolę w ekosystemie i kulturze – wyjaśniają naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

  • Jemioła wzbogaca lasy

    Wbrew przyjętym poglądom, jemioła jest czymś więcej niż tylko pasożytem drzew – informuje pismo „Proceedings of the Royal Society of Biological Sciences.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polska wśród najszybciej sekularyzujących się krajów świata

  • Naukowcy sprawdzili, z czym wiążą się zmiany energii w ciągu dnia

  • Jak odzyskać metale ze zużytych baterii? Nowatorski pomysł polskiej badaczki

  • Entomolog: muszka owocówka to alkoholik

  • Ekspert: dziś wiemy, że gry komputerowe mogą przynosić korzyści

  • Adobe Stock

    Leki pozostawiają trwały ślad na mikrobiomie jelitowym

  • Najstarszy dowód intymnych stosunków z neandertalczykami

  • Lekooporny grzyb coraz częstszy w europejskich szpitalach

  • Naukowcy odkryli nowy sposób na wzmocnienie kości i walkę z osteoporozą

  • Zawały serca mogą mieć charakter zakaźny

Adobe Stock

Entomolog: muszka owocówka to alkoholik

Dorosłe osobniki i larwy muszki owocówki mają szczególne upodobanie do alkoholu – powiedział PAP prof. Stanisław Ignatowicz, entomolog. Preferują trunki o mocy 5-15 proc. zawartości etanolu, mocniejsze je zabijają.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera