Polska Stacja Polarna Hornsund

Źródło: Adobe Stock

Polska Stacja Polarna Hornsund na Spitsbergenie rekrutuje uczestników kolejnej wyprawy

Polska Stacja Polarna Hornsund na Spitsbergenie rekrutuje uczestników 47. Wyprawy Polarnej. Poszukiwani są nie tylko pracownicy naukowi, ale również kucharz, asystent kucharza, informatyk i hydraulik.

  • Fot. Adobe Stock

    Polska stacja na Spitsbergenie rekrutuje do kolejnej wyprawy polarnej, szuka m.in. kucharza

    Kucharza, geofizyka, meteorologa, specjalisty ds. monitoringu środowiska lub hydrochemika, informatyka, mechanika i konserwatora poszukuje Instytut Geofizyki PAN na wyprawę do Polskiej Stacji Polarnej Hornsund na Spitsbergenie. Rekrutacja trwa do 22 listopada.

Najpopularniejsze

  • Deska Galtona ilustruje sposób powstawania w naturze rozkładu normalnego pod wpływem drobnych losowych odchyleń fot: Matemateca (IME/USP) via Wikipedia

    Kwestia smaku w matematyce. Co wyróżnia piękne dowody i twierdzenia?

  • Minister Wieczorek powołał nowych członków Rady Narodowego Centrum Nauki

  • Naukowcy poszukają śladów hominidów w wysokogórskich jaskiniach

  • Na Politechnice Warszawskiej powstaje studencki bolid z całkowicie nową konstrukcją

  • Polacy opisali nowy typ reakcji chemicznej przy tworzeniu cegiełek DNA

  • Adobe Stock

    Powstał nowatorski plastik dla druku 3D

  • Webb odkrył nietypową dawną galaktykę

  • Polichlorowane bifenyle jeszcze przed narodzinami mogą powodować problemy psychologiczne i behawioralne

  • Kew Gardens: dziesięć najciekawszych gatunków roślin i grzybów odkrytych w 2024 r.

  • Ekspert: ludzkość stoi na cywilizacyjnym rozdrożu

 Fot. Marcin Przybyła

Naukowcy poszukają śladów hominidów w wysokogórskich jaskiniach

Kiedy dokładnie Homo sapiens dotarł na tereny Azji Centralnej? Jakie były jego relacje z neandertalczykami i denisowianami? Aby odpowiedzieć na te pytania, zespół dr hab. Małgorzaty Kot z UW poszuka śladów życia prehistorycznych ludzi w wysokogórskich jaskiniach Azji Centralnej.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera