Lodowiec Marmolada, Adobe Stock

Włochy/ Pogodowa anomalia w masywie Marmolada w Dolomitach

Od ponad 50 dni w najwyższym masywie górskim Dolomitów o nazwie Marmolada temperatura wynosi powyżej 0 stopnia. Eksperci, którzy odnotowali tę anomalię, wyjaśniają, że jest ona szczególnie groźna dla lodowca znajdującego się na północnej flance szczytu.

  • Lodowiec Hallstaetter, Wikipedia, autor Benutzer Hejkal
    Świat

    Austria/ Przez zmiany klimatyczne znika kolejny lodowiec

    Władze Austrii ostrzegają, że lodowca Hallstaetter nie da się już uratować. Od 2006 roku lodowiec stracił jedną trzecią swojej masy. Odsłonięte skały przyspieszają jego topnienie.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    W tropikach znikają górskie lodowce

    Na całym świecie w tropikach górskie lodowce tracą masę, zanikając w szybkim tempie – informują naukowcy na łamach pisma „Global and Planetary Change”.

Najpopularniejsze

  • Słowik. Fot. Adobe Stock

    Ekspert: słowiki przez rok uczą się śpiewu

  • Start misji Ax-4 z polskim astronautą - 29 maja

  • Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • Wystartowała europejska misja satelitarna BIOMASS; w zespole inżynierskim Polacy

  • MNiSW: rzecznik dyscyplinarny zajmie się zarzutami stawianymi rektorowi siedleckiej uczelni

  • Fot. Adobe Stock

    Antybiotyki przed drugim rokiem życia mają związek z otyłością

  • Minecraft może pomóc zrozumieć proces społecznego uczenia się

  • WHO: szczepienia zapobiegły 154 mln przedwczesnych zgonów w ostatnich 50 latach

  • Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

  • Rozbłyski magnetarów wytwarzają złoto

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera