Nowy Gaj, 11.08.2013. Fot. PAP/Wojciech Pacewicz

Człowiek regularnie spożywa kukurydzę od około 4700 lat

Studium przeprowadzone przez interdyscyplinarny zespół z amerykańskiego Uniwersytetu Nowego Meksyku (UNM) wykazał, że ludność Ameryki Środkowej rozpoczęła powszechnie spożywać kukurydzę około 4700 lat temu. W upowszechnieniu się w ludzkiej diecie tej rośliny miały sprzyjać zmiany klimatyczne.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Człowiek regularnie spożywa kukurydzę od około 4700 lat

    Studium przeprowadzone przez interdyscyplinarny zespół z amerykańskiego Uniwersytetu Nowego Meksyku (UNM) wykazał, że ludność Ameryki Środkowej rozpoczęła powszechnie spożywać kukurydzę około 4700 lat temu. W upowszechnieniu się w ludzkiej diecie tej rośliny miały sprzyjać zmiany klimatyczne.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Etanol z kukurydzy ogranicza emisję CO2

    Analiza amerykańskiej produkcji etanolu z kukurydzy w ciągu 15 lat pokazuje, że staje się on coraz bardziej ekologiczny - emisja dwutlenku węgla związana z jego użyciem wyraźnie spada. Powodów jest kilka.

Najpopularniejsze

  • Biolożka ewolucyjna Ella Al-Shamahi, obok - replika kości H. florensis, jaskinia Liong Bua, Flores, Indonezja; fot. materiały prasowe BBC

    Ekspertka: ewolucja człowieka się zatrzymała

  • Znamy finalistów Popularyzatora Nauki

  • Mazowsze/ Celtyckie narzędzie do trepanacji czaszki odkryte na Łysej Górze

  • Śmierć komórki, czyli jak nasze ciało uczy się umierać i odnawiać

  • Psycholog: tłumiona złość to prosta droga do symptomów depresji

  • Fot. Adobe Stock

    Mgła mózgowa w czasie menopauzy może być skutkiem zmian w strukturze mózgu

  • Dieta ketogeniczna może mieć w dłuższej perspektywie szkodliwy wpływ na metabolizm

  • Bieganie częściowo naprawia to, co psują fast foody

  • Przeciwrakowe działanie szczepionki mRNA przeciwko COVID-19

  • Ograniczanie cukru w diecie małych dzieci ma sens – mają zdrowsze serca w wieku dorosłym

Biolożka ewolucyjna Ella Al-Shamahi, obok - replika kości H. florensis, jaskinia Liong Bua, Flores, Indonezja; fot. materiały prasowe BBC

Ekspertka: ewolucja człowieka się zatrzymała

Ewolucja człowieka jakiś czas temu praktycznie się zatrzymała. Z powodu nowoczesnej medycyny czynniki selekcji naturalnej nie działają tak jak kiedyś – powiedziała PAP brytyjska biolożka ewolucyjna Ella Al-Shamahi.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera