Prezes ERC Jean-Pierre Bourguignon podczas wywiadu udzielanego Polskiej Agencji Prasowej w Warszawie. PAP/Wojciech Olkuśnik

Szef ERC: młodzi mogą badać tylko to, czego chcą ich szefowie? Pora z tym skończyć!

Młodzi badacze, jeśli mają dobry pomysł, powinni go sformułować i realizować! A szefowie tych osób powinni wiedzieć, że w badaniach nie chodzi o to, by mieć nad kimś kontrolę - mówi PAP przewodniczący Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych prof. Jean-Pierre Bourguignon.

  •  Prezes ERC Jean-Pierre Bourguignon podczas wywiadu udzielanego Polskiej Agencji Prasowej w Warszawie. PAP/Wojciech Olkuśnik

    Szef Europejskiej Rady ds. Badań: dyskurs ścisnąć do tweeta? To katastrofa dla myślenia!

    Żyjemy w kulturze, w której obrazy mają większe znaczenie niż dyskurs, a dyskurs powinien dać się ścisnąć do pojedynczego tweeta. To katastrofa dla myślenia - powiedział w rozmowie z PAP szef Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych francuski matematyk prof. Jean-Pierre Bourguignon.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polska wśród najszybciej sekularyzujących się krajów świata

  • Naukowcy sprawdzili, z czym wiążą się zmiany energii w ciągu dnia

  • Jak odzyskać metale ze zużytych baterii? Nowatorski pomysł polskiej badaczki

  • Prof. Pyrć: nauka nie jest „drogim hobby”

  • Konkurs Popularyzator Nauki; to ostatnie dni na zgłoszenie

  • Adobe Stock

    Leki pozostawiają trwały ślad na mikrobiomie jelitowym

  • Najstarszy dowód intymnych stosunków z neandertalczykami

  • Lekooporny grzyb coraz częstszy w europejskich szpitalach

  • Żywność ultraprzetworzona ma związek ze stanem zapalnym

  • Naukowcy odkryli nowy sposób na wzmocnienie kości i walkę z osteoporozą

Fot. Adobe Stock

Kulturoznawczyni: „1670” pierwszym tak parodystycznym ujęciem polskiej szlachty i polskiego chłopstwa

W ocenie kulturoznawczyni i folklorystki dr hab. Violetty Wróblewskiej nie było do tej pory tak parodystycznego ujęcia obrazu polskiej szlachty i polskiego chłopstwa, jak w serialu „1670”. Wszyscy wyśmiewani są w takim samym stopniu, jednak bez przekraczania zasad dobrego smaku - dodała.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera