Adobe Stock

Produkcja mięsa komórkowego coraz tańsza

Pierwszy "sztuczny" burger wytworzony 10 lat temu, kosztował 250 tys. dolarów, obecnie szaszłyk z kurczaka można kupić już za 14 dolarów. Na całym świecie coraz więcej firm angażuje się w produkcję mięsa komórkowego. W tym wyścigu bierze udział też polska firma LabFarm.

  • Fot. Fotolia
    Życie

    Psycholog bada popyt na mięso hodowane komórkowo

    Jeśli ludzie przekonają się do jedzenia mięsa hodowanego komórkowo, można będzie zmniejszyć popyt na mięso tradycyjne i ocalić miliony zwierząt - przekonuje w rozmowie z PAP Chris Bryant, który bada postrzeganie takiego nowego rodzaju mięsa przez konsumentów.

Najpopularniejsze

  • fot. materiały prasowe

    Naukowcy opracowali nową koncepcję projektowania półprzewodników organicznych

  • Skąd się wzięła miłość? Psycholodzy: ona wspomaga zaangażowanie, jak umowa najmu

  • Wrocław/ Jony srebra wprowadzone do biomateriałów w stomatologii zmniejszają ryzyko infekcji

  • Prof. Wilhelmina Iwanowska - pionierka, astronomka, patronka roku 2025 w Toruniu

  • Wódka a moralność: po alkoholu spadają opory, żeby krzywdzić lub "brukać świętości"

  • Fot. Adobe Stock

    Dokarmianie wiewiórek zmieniło budowę ich czaszek

  • Otłuszczone mięśnie zwiększają ryzyko chorób serca

  • W Morzu Kaspijskim pojawił się nowy inwazyjny gatunek glonów

  • Nowa definicja otyłości

  • Starship uziemiony po czwartkowej eksplozji podczas lotu testowego

Fot. Adobe Stock

Psycholodzy: miłość romantyczna była potrzebna, by dawać gwarancję trwania związku

Naukowcy postawili pytanie, skąd wzięła się miłość romantyczna i dlaczego była promowana w ewolucji człowieka. Wnioski z ankiety w 90 krajach wskazują, że była potrzebna, by dawać gwarancję trwania związku, wspierać zaangażowanie między partnerami, a przez to zwiększać liczbę ich dzieci.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera