Fot. Adobe Stock

Dostęp do zdrowej żywności zmniejsza ryzyko zgonu z powodu niewydolności serca

Życie w społeczności, która umożliwia łatwy dostęp do niedrogiej i zdrowej żywności, wiąże się z niższymi wskaźnikami zgonów z powodu niewydolności serca – informuje pismo „Circulation: Heart Failure”.

  • Fot. materiały prasowe
    Popularyzacja

    Olsztyn/ Warsztaty dla uczniów o bezpieczeństwie żywności

    Łamanie kodów na etykietach żywieniowych, doświadczenia w laboratoriach badań nad żywnością i sprawdzanie kontrowersji dotyczących np. glutenu - to część punktów programu warsztatów, które dla uczniów olsztyńskich szkół zorganizują naukowcy i producenci żywności.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Badania nad pamięcią: skuteczniej uczymy się, kiedy wymaga to od nas wysiłku

  • Podręczniki do poprawy: Monogamia nie jest fundamentalną cechą w fizyce kwantowej

  • Pan Południk wbija pinezki lokalnego patriotyzmu

  • Bartłomiej Krawczyk: zaraźliwy jak wulkan

  • Środowisko akademickie: planowane zmiany w systemie wizowym szkodliwe dla uczelni

  • Źródło: Adobe Stock

    Klimatolodzy ostrzegają: zmiana atlantyckich prądów może katastrofalnie pogłębić zmiany klimatyczne

  • Meksyk/ Archeolodzy znaleźli ponad 6 tys. budowli cywilizacji Majów

  • Poznano mechanizm choroby Huntingtona

  • ESA rozpoczyna budowę sondy Ariel

  • Chiny/ Troje tajkonautów dotarło do stacji kosmicznej Tiangong

Fot. Adobe Stock

Psycholożka: nie trzymajmy dzieci pod kloszem z tematem śmierci

Warto rozmawiać z dziećmi na trudne tematy, w tym o śmierci. Nie róbmy z niej tematu tabu i nie trzymajmy pod kloszem takiego małego człowieka, bo prędzej czy później i tak się o niej dowie, np. w grupie rówieśniczej lub gdy umrze ktoś bliski – podkreśla psycholog Katarzyna Ślebarska.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera