Dr Ewa Szczepańska z Katedry Chemii UPWr. Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Wrocław/ Na Uniwersytecie Przyrodniczym będą prowadzone prace nad produkcją waniliny z odpadów rolno-spożywczych

Prace nad produkcją naturalnej waniliny z odpadów rolno-spożywczych, m.in. kolb kukurydzy, będzie prowadzić na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu dr Ewa Szczepańska z tamtejszej Katedry Chemii. Na badania naukowiec otrzyma w ramach programu LIDER NCBiR blisko 1,5 mln zł.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Składnik wanilii może łagodzić zmiany skórne u chorych na łuszczycę

    Wanilina, związek odpowiedzialny za zapach wanilii, może łagodzić zmiany skórne u chorych na łuszczycę – sugerują badania prowadzone na myszach, które publikuje pismo „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Najpopularniejsze

  • 04.01.2020 PAP/Leszek Szymański

    Poniedziałkowe wybory rektora WUM nie odbyły się

  • Naukowcy sprawdzają, czy tramwaje mogą wspomóc miejską przyrodę

  • Minister nauki: przy malejącej liczbie studentów trzeba rozważać łączenie uczelni

  • Politechnika Opolska będzie kształcić specjalistów od wizerunku

  • Prof. Chuderski: kognitywiści próbują zrozumieć, jak ludzie dogadują się z robotami

  • Gorące jowisze to kategoria dużych gazowych planet o wielkości Jowisza; tu: Jowisz, Adobe Stock

    Zbadano, dlaczego niektóre planety spadają na gwiazdy

  • Badanie brytyjskie: w wyborach ważny jest uśmiech

  • Kanada/ Pierwszy w Kanadzie zabieg terapii genowej u pacjenta z demencją

  • Zdrowy styl życia może zrównoważyć wpływ genów skracających życie

  • Kwantowy efekt może stanowić sposób na ochronę mózgu przed chorobami

Fot. Adobe Stock

Ekspert: niektóre konie rozpoznają siebie w lustrze

Pewne zwierzęta mają rozwiniętą samoświadomość, ale trudno nam ją zmierzyć za pomocą prostego testu lustra. Podczas badania koni część z nich zachowała się w sposób, który sugerował, że rozpoznały siebie w lustrze - powiedział PAP dr Tomasz Smoleń z Katedry Kognitywistyki UJ.