Fot. Adobe Stock

Poznańscy badacze chcą stworzyć polską odmianę imbiru

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu chcą opracować polską odmianę imbiru. Mogłaby ona być uprawiana m.in. w województwach dotkniętych suszą, w gospodarstwach zajmujących się kukurydzą czy ziemniakami. „Polski imbir” będzie bardziej delikatny w smaku w porównaniu do azjatyckiego.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Zubożenie gleb Ukrainy zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu na świecie

    Związane z wojennymi niedoborami ubożenie gleb Ukrainy zagraża długoterminowemu bezpieczeństwu żywnościowemu na świecie – informuje pismo „Nature Communications Earth & Environment”.

  • 28.10.2025. P.o. dyrektor Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk dr hab. Monika Stanny przed siedzibą Polskiej Agencji Prasowej w Warszawie, 27 bm. Monika Stanny była gościem Studia PAP. (jm) PAP/Albert Zawada
    Człowiek

    Ekspertka: wieś staje się przestrzenią transformacji

    Wieś wychodzi z ram wyłącznie funkcji rolniczych i staje się przestrzenią transformacji - tej ekologicznej, zielonej, cyfrowej czy technologicznej – powiedziała w Studiu PAP dr hab. Monika Stanny, prof. Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN.

  • 23.04.2020 EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS
    Świat

    Zagrzybiały rzepak zarzewiem pożarów kombajnów w Kanadzie

    Unoszące się w powietrzu łatwopalne fragmenty grzyba zwanego mączniakiem prawdziwym powodują pożary kombajnów w Kanadzie – informuje serwis CBC News.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Odkryto ważny krok na drodze do rozwoju rolnictwa

    Już co najmniej 9,2 tys. lat temu na terenie dzisiejszego Uzbekistanu ludzie zbierali dziki jęczmień, używając do tego sierpów. Badanie pokazuje, że przemiany kulturowe prowadzące do wykształcenia się rolnictwa były bardziej rozpowszechnione, niż wcześniej sądzono.

  • 01.02.2025. PAP/Michał Zieliński
    Ziemia

    IUNG-PIB: z powodu małych opadów śniegu większość pól jest przesuszona

    Z powodu małych opadów śniegu w zimie na większości pól już obserwujemy przesuszenie wierzchniej warstwy gleby – powiedziała PAP dr Anna Nieróbca z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach (Lubelskie).

  • Fot. Adobe Stock
    Człowiek

    Badanie: polska rolniczka jest wykształcona, zaangażowana i dumna ze swojego zawodu

    Ma wyższe wykształcenie, jest zaangażowana w życie społeczne i polityczne, czuje się współodpowiedzialna za gospodarstwo i jest dumna ze swojego zawodu – taki obraz współczesnej polskiej rolniczki wyłania się z najnowszych badań Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN i Fundacji Agro Woman.

  • Adobe Stock
    Technologia

    Roślinne oczyszczalnie ścieków. Badaczka testuje komposty na bazie osadów ściekowych

    Jak komposty na bazie osadów ściekowych wpływają na mikroorganizmy zasiedlające sąsiedztwo korzeni roślin? I jak można wykorzystać rośliny, by oszczyścić wodę i glebę z pozostałości pestycydów? Sprawdzi to dr inż. Urszula Wydro z Politechniki Białostockiej.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Agroklimatolog: w przyszłości żniwa będą się zaczynały na początku lipca

    Z powodu zmian klimatycznych żniwa w przyszłości będą się zwykle zaczynały na początku lipca – powiedział PAP prof. dr hab. Jerzy Kozyra z Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa. W tym roku temperatury od kwietnia są o 4 stopnie wyższe od normy z lat ubiegłych.

  • Uprawa truskawek na podniesionych zagonach, 10 bm w Witkowie (woj. kujawsko-pomorskie). (tż/doro) PAP/Tytus Żmijewski
    Życie

    Badacze "szczepią" truskawki bakteriami, aby uodpornić je na suszę

    Badacze "zaszczepiają" bakteriami korzenie truskawek, aby pomóc roślinom przetrwać suszę. Te same mikroorganizmy badają pod kątem ich wykorzystania jako biostymulatorów dla roślin.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Ekspert: niedofinansowane szkolnictwo wyższe będzie dryfować

  • Prawnik: w walce z fabrykami publikacji naukowych ważne są działania uczelni

  • PAN ogłosiła Nagrodę Polskiej Akademii Nauk – od 2026 r., dla zwycięzcy 400 tys. zł

  • Rurka nerwowa z drukarki 3D pomoże odzyskać sprawność po urazie

  • Badaczka: Zamiast tkwić w przeszłości, warto szukać radości "tu i teraz"

  • Fot. Adobe Stock

    Eksperci: ultraprzetworzona żywność przyczynia się do otyłości i przedwczesnych zgonów

  • Naukowcy z Uniwersytetu Oxfordzkiego: zwyczaj całowania się pojawił się 21 mln lat temu

  • Media: tysiące słoni morskich zginęło w wyniku epidemii ptasiej grypy

  • Sen chroni biegaczy przed kontuzjami

  • ESA użyła swojej sondy marsjańskiej do zbadania komety 3I/ATLAS

Fot. Adobe Stock

Od lewitującej żaby do realnych zastosowań. Debata o tym, dlaczego biznes potrzebuje badań podstawowych

Bez wieloletnich prac teoretycznych nie powstałyby szczepionki przeciw COVID-19, terapie dla osób z ADHD czy demencją, smartfony, AI. Zdaniem panelistów kongresu Nauka dla Biznesu, aby dojść do nowatorskich rozwiązań w gospodarce, trzeba zacząć od początku, czyli od badań fundamentalnych.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera