Fot. Adobe Stock

Zmiany klimat i rolnictwo zagrażają lasowi deszczowemu Amazonii

Łączne działanie zmian klimatu i wykorzystanie ziemi przez człowieka mogą spowodować prawie 40-procentowy ubytek deszczowego lasu Amazonii. Byłaby to ogromna strata nie tylko dla kontynentu, ale dla całej planety - ostrzegają naukowcy.

  • Historyk i ekolog prof. Adam Izdebski (ad) PAP/Radek Pietruszka
    Życie

    Naukowiec: średniowieczna trójpolówka dała Europie rekordową bioróżnorodność

    Po wprowadzeniu w rolnictwie karolińskiego modelu rolnictwa, bioróżnorodność osiągnęła na terenie Niemiec poziom znacznie wyższy niż w czasach przed osiedleniem się tam ludzi - pokazują badania historyków opublikowane w PNAS. Rolnictwo wbrew pozorom jest w stanie korzystnie oddziaływać na przyrodę - przekonuje współautor badań prof. Adam Izdebski.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Gospodarstwa rolne mogą pomóc ochronić klimat

    Gospodarstwa rolne mogą znaleźć się wśród najważniejszych narzędzi zapobiegania zmianom klimatu. Rzecz w tym, że nawet niewielka poprawa wielkoskalowych upraw może przynieść kolosalne korzyści - twierdzą autorzy nowego badania.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Poznańscy badacze chcą stworzyć polską odmianę imbiru

    Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu chcą opracować polską odmianę imbiru. Mogłaby ona być uprawiana m.in. w województwach dotkniętych suszą, w gospodarstwach zajmujących się kukurydzą czy ziemniakami. „Polski imbir” będzie bardziej delikatny w smaku w porównaniu do azjatyckiego.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Zubożenie gleb Ukrainy zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu na świecie

    Związane z wojennymi niedoborami ubożenie gleb Ukrainy zagraża długoterminowemu bezpieczeństwu żywnościowemu na świecie – informuje pismo „Nature Communications Earth & Environment”.

  • 28.10.2025. P.o. dyrektor Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk dr hab. Monika Stanny przed siedzibą Polskiej Agencji Prasowej w Warszawie, 27 bm. Monika Stanny była gościem Studia PAP. (jm) PAP/Albert Zawada
    Człowiek

    Ekspertka: wieś staje się przestrzenią transformacji

    Wieś wychodzi z ram wyłącznie funkcji rolniczych i staje się przestrzenią transformacji - tej ekologicznej, zielonej, cyfrowej czy technologicznej – powiedziała w Studiu PAP dr hab. Monika Stanny, prof. Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN.

  • 23.04.2020 EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS
    Świat

    Zagrzybiały rzepak zarzewiem pożarów kombajnów w Kanadzie

    Unoszące się w powietrzu łatwopalne fragmenty grzyba zwanego mączniakiem prawdziwym powodują pożary kombajnów w Kanadzie – informuje serwis CBC News.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Odkryto ważny krok na drodze do rozwoju rolnictwa

    Już co najmniej 9,2 tys. lat temu na terenie dzisiejszego Uzbekistanu ludzie zbierali dziki jęczmień, używając do tego sierpów. Badanie pokazuje, że przemiany kulturowe prowadzące do wykształcenia się rolnictwa były bardziej rozpowszechnione, niż wcześniej sądzono.

  • 01.02.2025. PAP/Michał Zieliński
    Ziemia

    IUNG-PIB: z powodu małych opadów śniegu większość pól jest przesuszona

    Z powodu małych opadów śniegu w zimie na większości pól już obserwujemy przesuszenie wierzchniej warstwy gleby – powiedziała PAP dr Anna Nieróbca z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach (Lubelskie).

  • Fot. Adobe Stock
    Człowiek

    Badanie: polska rolniczka jest wykształcona, zaangażowana i dumna ze swojego zawodu

    Ma wyższe wykształcenie, jest zaangażowana w życie społeczne i polityczne, czuje się współodpowiedzialna za gospodarstwo i jest dumna ze swojego zawodu – taki obraz współczesnej polskiej rolniczki wyłania się z najnowszych badań Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN i Fundacji Agro Woman.

Najpopularniejsze

  • Kompleks związek-kation. Źródło: ACS

    Polacy opracowali cząsteczki, które przestają świecić w obecności zanieczyszczeń metalami

  • W ocieplającym się klimacie niedźwiedzie zmieniają menu

  • Minister nauki: nakłady na naukę wciąż są dalekie od wystarczających

  • Toksyczny pigment w grobach kobiet sprzed 2 tys. lat

  • Podczerwień i sztuczna inteligencja przyspieszają diagnozę endometriozy

  • Fot. Adobe Stock

    Składnik czekolady może opóźniać starzenie

  • Gwałtowny wzrost liczby młodych korzystających z opieki zdrowia psychicznego

  • Wysoko przetworzone diety roślinne są szkodliwe dla serca

  • W. Brytania/ Naukowcy: ludzie potrafili rozpalać ogień już 400 tys. lat temu

  • Obniżony poziom choliny w mózgu powiązany z zaburzeniami lękowymi

Adobe Stock

Akademie młodych uczonych: wolność akademicka jest zagrożona, wzywamy do jej ochrony

Wolność akademicka jest zagrożona - ostrzegają akademie młodych uczonych z 8 krajów, m.in. Polski, we wspólnym stanowisku. Apelują też do polityków o wprowadzenie prawnej ochrony wolności akademickiej, powołanie rzecznika wolności akademickiej - oraz o oparcie polityki badawczej na długoterminowej wizji i ciągłości.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera