Fot. Adobe Stock

Koka była obecna w Europie już w XVII wieku

Choć przyjmuje się, że otrzymywana z liści koki kokaina zaczęła być używana w Europie dopiero w XIX wieku, udało się znaleźć jej ślady w zmumifikowanych mózgach Włochów zmarłych w XVII wieku - informuje „Journal of Archaeological Science”.

  • Krzew koki na plantacji w Boliwii. Fot. Paweł Wernicki
    Popularyzacja

    Koka to nie kokaina/ Festiwal Nauki w Warszawie

    Zawiera więcej wapnia niż mleko i więcej fosforu niż ryby, ułatwia pobieranie tlenu, pomaga pokonać chorobę wysokościową i wspomaga trawienie, a mimo to jest rośliną zakazaną. Wszystko przez jeden procent kokainy, który zawierają liście koki – świętej rośliny Inków.

Najpopularniejsze

  • Ilustracja Plesionectes longicollum; autor Peter Nickolaus

    Nowy gatunek pradawnego morskiego gada zidentyfikowano w Niemczech

  • PAP i Uniwersytet Medyczny w Poznaniu zacieśniają współpracę m.in. na rzecz popularyzacji nauki

  • Polacy odkryli najstarsze ślady poruszania się kręgowców po lądzie, pozostawiły je ryby dwudyszne

  • Behawiorystka: żyć jak kot z kotem, czyli źle

  • Ekspert o odnalezieniu szczątków brytyjskiego polarnika: precedens i niezwykły łut szczęścia

  • Fot. Adobe Stock

    Leki typu Ozempic odchudzają także z mięśni, co jest groźne dla zdrowia sercowo-naczyniowego

  • Europejskie lasy pochłaniają coraz mniej węgla

  • Zorganizowane oszustwa naukowe rosną w alarmującym tempie

  • Niskoprzetworzona dieta odchudza skuteczniej niż ultraprzetworzona - przy tej samej kaloryczności

  • Sudoku za trudne dla sztucznej inteligencji

09.06.2025. Na zdjęciu Karolina Zioło-Pużuk. PAP/Marcin Obara

Wiceministra nauki: szkic rozporządzenia o ewaluacji nauki będzie gotowy późną jesienią

Wiceministra nauki Karolina Zioło-Pużuk powiedziała PAP, że szkic rozporządzenia dotyczącego ewaluacji naukowej ma być gotowy późną jesienią. Dodała, że środowisko naukowe postuluje m.in. uwzględnienie w ewaluacji różnic między poszczególnymi dyscyplinami oraz promowanie stałości zatrudnienia.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera