Fot. Adobe Stock

Wolne cukry podnoszą ryzyko chorób krążeniowych

Łatwo przyswajalne cukry - dodawane do jedzenia czy obecne np. w sokach - wiążą się z większym ryzykiem chorób serca i udarów. Naukowcy doradzają zastąpienie ich węglowodanami naturalnie występującymi w owocach i warzywach oraz większe spożycie błonnika.

  • Fot: Fotolia
    Technologia

    Poliamidy z cukrów zamiast z ropy naftowej powstają na PG

    Poliamidy - a więc pewien rodzaj polimerów - mogą być tworzone ekologicznie, a więc z cukrów, a nie tylko z pochodnych ropy naftowej. Związki te mogłyby być używane np. przy produkcji nowoczesnych tkanin. Nad wytwarzaniem takich związków pracuje chemiczka z Politechniki Gdańskiej.

Najpopularniejsze

  • Beczak zielonogrzbiety (Camaroptera brachyura). Fot. Adobe Stock

    Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • Urząd Morski w Gdyni: kapitan statku "Oceania" nie posiada wystarczających kwalifikacji

  • Start misji Ax-4 z polskim astronautą - 29 maja

  • W ramach polskiej misji na ISS naukowcy zbadają, jak glony znoszą warunki kosmiczne

  • Wystartowała europejska misja satelitarna BIOMASS; w zespole inżynierskim Polacy

  • Fot. Adobe Stock

    Tlen pod wysokim ciśnieniem pomaga po radioterapii

  • Antybiotyki przed drugim rokiem życia mają związek z otyłością

  • WHO: szczepienia zapobiegły 154 mln przedwczesnych zgonów w ostatnich 50 latach

  • Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

  • Chiny/ Media: powrót tajkonautów ze stacji kosmicznej opóźniony przez pogodę

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera