Fot. Fotolia

Olej rzepakowy niewskazany dla osób z chorobą Alzheimera

Spożycie oleju rzepakowego ma związek z pogorszeniem pamięci, zdolności uczenia się oraz przybieraniem na wadze u myszy stanowiących model choroby Alzheimera - wykazały badania opublikowane w piśmie "Scientific Reports".

  • Fot. Fotolia
    Człowiek

    Czy za wczesny początek Alzheimera winne są obszary regulatorowe genów?

    Za chorobę Alzheimera o wczesnym początku, ujawniającą się jeszcze przed 60. rokiem życia, mogą odpowiadać zmiany na poziomie ekspresji genów. Nie są to zmiany w sekwencji białek - ale takie, które powodują zmiany ilości białek w komórce. Takich zmian poszukuje dr Magdalena Machnicka z Uniwersytetu Warszawskiego.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Czego potrzebują naukowcy, jeśli chodzi o zastosowanie wyników badań? - ankieta

  • Polacy sprawdzili, czy niski poziom lipoproteiny zwiększa ryzyko cukrzycy

  • Dyrektor Europejskiej Agencji Kosmicznej dla PAP: potrzebne przepisy dotyczące kosmosu

  • Kosmiczna farmacja – w ramach polskiej misji naukowcy zbadają polimerowe "osłony" dla leków

  • EKG/ Minister nauki: przyszłość należy do tych, którzy chcą się uczyć cały czas

  • Fot. Adobe Stock

    ESA: powierzchnia mórz ociepla się szybciej niż zakładano

  • Psychologowie: relacje ludzi ze sztuczną inteligencją rodzą poważne dylematy etyczne

  • Nawet do 17 proc. ziem uprawnych na świecie - skażone toksycznymi metalami ciężkimi

  • Naukowcy badają, jak wykorzystać grzybnię w betonie

  • USA/ Harvard pozywa administrację Trumpa za zamrożenie funduszy na badania

Fot. Adobe Stock

Badanie: setki gatunków płazów znajdą się poza tolerowanym przez nie zakresem temperatur

Do końca wieku przy obecnym tempie wzrostu temperatury na Ziemi prawie 400 gatunków płazów (7,5 proc.) zostanie wypchniętych poza tolerowany przez nie zakres temperatur - pokazuje międzynarodowa prognoza obejmująca ponad 60 proc. gatunków płazów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera