Fot. Adobe Stock

Mango zwiększa wrażliwość na insulinę

Codzienne jedzenie świeżego mango może zmniejszać insulinooporność u dorosłych osób z nadwagą lub otyłością i potencjalnie obniżać ryzyko cukrzycy - informuje pismo „Nutrients”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Mango pomaga wygładzić zmarszczki

    Regularne spożywanie mango może pozytywnie wpływać na kondycję skóry starszych kobiet o jasnej karnacji – twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis, których wnioski ukazały się w piśmie „Nutrients”.

  • Fot. Fotolia
    Człowiek

    Mango łagodzi objawy zapalenia jelit

    Regularne spożywanie mango może pozytywnie wpływać na pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit - informują naukowcy z Texas Agricultural and Mechanical University na stronie internetowej uczelni.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polska wśród najszybciej sekularyzujących się krajów świata

  • Naukowcy sprawdzili, z czym wiążą się zmiany energii w ciągu dnia

  • Jak odzyskać metale ze zużytych baterii? Nowatorski pomysł polskiej badaczki

  • Prof. Pyrć: nauka nie jest „drogim hobby”

  • Konkurs Popularyzator Nauki; to ostatnie dni na zgłoszenie

  • Adobe Stock

    Leki pozostawiają trwały ślad na mikrobiomie jelitowym

  • Najstarszy dowód intymnych stosunków z neandertalczykami

  • Lekooporny grzyb coraz częstszy w europejskich szpitalach

  • Żywność ultraprzetworzona ma związek ze stanem zapalnym

  • Naukowcy odkryli nowy sposób na wzmocnienie kości i walkę z osteoporozą

Adobe Stock

Rok po powodzi/ Eksperci: ubiegłoroczna powódź nie wpłynęła mocno na Bałtyk

Ubiegłoroczna powódź na Odrze, mimo niesionych przez rzekę różnych zanieczyszczeń i dużej ilości słodkiej wody, nie wpłynęła długotrwale na stan Bałtyku. Morze sobie radzi z powodziami, a dodatkowo pomogła filtracja Zalewu Szczecińskiego – mówią prof. Jan Marcin Węsławski oraz prof. Karol Kuliński z Instytutu Oceanologii PAN.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera