Fot. Adobe Stock

Naukowcy z PW nakarmili sztuczną inteligencję danymi z badań EKG

Naukowcy z Politechniki Warszawskiej nakarmili sztuczną inteligencję danymi z badań EKG. "Nasz sposób obrazowania wyniku EKG pokazuje rzeczywisty stan mięśnia, co pozwoli lekarzowi szybciej i skutecznej diagnozować zawały i arytmie serca" – powiedział w rozmowie z PAP dr Teodor Buchner, fizyk z PW.

  • Źródło: Sławomir Boncel
    Technologia

    Koszulka do badania serca Holter EKG – z nanorurek węglowych

    Zamiast podpiętych do ciała elektrod, które pacjent nosi całą dobę – elastyczna koszulka. Naukowcy z Politechniki Śląskiej stworzyli odzież do długotrwałego badania serca Holter EKG. Kluczową innowacją jest synteza ultradługich nanorurek węglowych i ich integracja z polimerem.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Epigenetyk: badanie superstulatki pokazuje, że starzenie można spowalniać

  • Wiceminister nauki: rosnące oczekiwania finansowe środowiska naukowego przekraczają nasz budżet

  • Psycholog: urojenia i psychoza w schizofrenii mają związek z błędami poznawczymi

  • Ekspert: okres złotego wieku finansowania uniwersytetów minął

  • Ślady palenia w DNA - nowe narzędzie medycyny i kryminalistyki

  • ESO/A. Levan, A. Martin-Carrillo et al.

    Tajemniczy rozbłysk może oznaczać, że gwiazda wchłonęła czarną dziurę

  • Nie tylko antybiotyki na stałe zmieniają florę bakteryjną jelit

  • Współpracujące modele SI zdały medyczne egzaminy

  • USA/ Udany test rakiety Starship przed planowanymi misjami na Księżyc i Marsa

  • Świat osiągnął pierwszy klimatyczny punkt krytyczny

Toń morska w jurze i w kredzie. Arch. Macieja Pindakiewicza

Ryby zdetronizowały głowonogi i zdominowały oceany na przełomie kredy i jury

Morza w okresie jurajskim nie przypominały tych dzisiejszych, ponieważ wtedy dominowały głowonogi, których najbliżsi dzisiejsi krewniacy to kałamarnice i mątwy. Zmiana nastąpiła na przełomie jury i kredy, kiedy to ryby zaczęły przejmować oceany – wykazały badania paleontologów m.in. z PAN.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera