Fot. Adobe Stock

Poznań/ Innowacyjne szklarnie - owoce i warzywa izolowane bańkami mydlanymi

Naukowcy z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali innowacyjną szklarnię - cieplarnię bąbelkową. Podwójne przegrody wypełnione pianą są dobrym izolatorem termicznym - podkreślił realizator projektu prof. Włodzimierz Krzesiński z Katedry Warzywnictwa.

  • Fot. Fotolia
    Technologia

    Polscy naukowcy opracowali unikatową szklarnię - 10 razy mniejsze koszty ogrzewania

    Unikatowy model cieplarni stworzyli naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Dzięki zastosowaniu ścian wypełnianych pianą i systemowi sterowania klimatem, koszty jej ogrzewania są dziesięciokrotnie mniejsze, zaś plony równie wysokie jak w tradycyjnej szklarni.To jedyna taka konstrukcja na świecie.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Dr Malinowski: upolitycznienie zabija dyskusje, nawet o popkulturze

  • Do 2150 r. Wenecja może okresowo znaleźć się pod wodą; zagrożone też polskie miasta

  • Mikroplastik – pełny wymiar związanych z nim zagrożeń dopiero zaczynamy poznawać

  • Eksperci: polska nauka potrzebuje wzmocnienia wizerunku na świecie

  • Triasowy żółw z Tajlandii należy do nieznanego dotąd rodzaju; miał krewniaków w Polsce

  • Fot. Adobe Stock

    Leki takie jak Ozempic i Wegovy mogą znacznie zmniejszyć ryzyko demencji

  • Towarzyszące człowiekowi psy mają negatywny wpływ na dzikie zwierzęta i ekosystemy

  • Nowy system wczesnego wykrywania autyzmu

  • Badania: ryzyko demencji, udaru mózgu i depresji zależy od 17 czynników, na wszystkie mamy wpływ

  • Osoby pracujące w nocy powinny ograniczać nocne posiłki

Fot. Adobe Stock

Popularyzator astronomii: po prostu patrzmy w niebo

Wystarczy bezchmurne niebo i miejsce oddalone od źródeł światła, by oglądać gwiazdy, konstelacje, satelity i zmieniające się fazy Księżyca - powiedział PAP popularyzator astronomii, autor bloga "Z głową w gwiazdach" Karol Wójcicki. 14 kwietnia to Dzień Patrzenia w Niebo.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera