Fot. Adobe Stock

Poznań/ Innowacyjne szklarnie - owoce i warzywa izolowane bańkami mydlanymi

Naukowcy z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali innowacyjną szklarnię - cieplarnię bąbelkową. Podwójne przegrody wypełnione pianą są dobrym izolatorem termicznym - podkreślił realizator projektu prof. Włodzimierz Krzesiński z Katedry Warzywnictwa.

  • Fot. Fotolia
    Technologia

    Polscy naukowcy opracowali unikatową szklarnię - 10 razy mniejsze koszty ogrzewania

    Unikatowy model cieplarni stworzyli naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Dzięki zastosowaniu ścian wypełnianych pianą i systemowi sterowania klimatem, koszty jej ogrzewania są dziesięciokrotnie mniejsze, zaś plony równie wysokie jak w tradycyjnej szklarni.To jedyna taka konstrukcja na świecie.

Najpopularniejsze

  • Źródło: Marcin Rosadziński

    Polak najlepszym fotografem Drogi Mlecznej 2025

  • Uznański-Wiśniewski: na kwarantannie przed startem Ax-4 jest kilkadziesiąt osób

  • Axiom Space: załoga Ax-4 rozpoczęła kwarantannę przed lotem na orbitę

  • Eksperci: różnorodność kolorystyczna na talerzu to bogactwo składników odżywczych

  • Ekspertka: adopcje międzygatunkowe u ptaków są rzadkością

  • Adobe Stock

    BiH/ Rośnie liczba zakażonych "szczurzą gorączką", media donoszą o szczurach wielkości kotów

  • Myszy mają hierarchię w nosie

  • Daleka galaktyka zaskoczyła astronomów "poprzeczką"

  • Badania: zmniejszenie masy ciała w średnim wieku zapewnia dłuższe życie w lepszym zdrowiu

  • Suplementy z witaminą D mogą chronić przed biologicznym starzeniem się organizmu

PAP/Radek Pietruszka 15.04.2025

Uznański-Wiśniewski: na kwarantannie przed startem Ax-4 jest kilkadziesiąt osób

Oprócz załogi misji Ax-4 na kwarantannie są pracownicy obsługi – w sumie kilkadziesiąt osób – powiedział PAP polski astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski. Wszyscy pozostaną w odosobnieniu na Florydzie do startu astronautów na Międzynarodową Stację Kosmiczną, zaplanowanego na 8 czerwca.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera