Fot. Adobe Stock

Ekspert: z powodu suszy winniczki stają się coraz rzadsze

Z powodu suszy ślimaki winniczki stają się coraz rzadsze - powiedział PAP dr hab. n. wet. Jerzy Ziętek z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Dodał, że Polska jest jednym z największych producentów ślimaków jadalnych w Europie.

  • Fot. PAP/ Mirosław Trembecki 06.05.2008
    Życie

    Naukowcy pracują nad programem, który oceni populację winniczków

    Naukowcy z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu pracują nad programem komputerowym, który pozwoli Regionalnym Dyrekcjom Ochrony Środowiska oceniać liczebność i rozmieszczenie ślimaków winniczków - poinformował PAP prof. Jerzy Błoszyk z tej uczelni.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Rybiki starsze niż dinozaury; są prymitywne, niezwykłe i fascynujące – ocenia prof. Ignatowicz

  • Prof. Jemielniak: rankingi dużo mówią o tych, których w nich nie ma

  • Prawnik: w walce z fabrykami publikacji naukowych ważne są działania uczelni

  • PAN ogłosiła Nagrodę Polskiej Akademii Nauk – od 2026 r., dla zwycięzcy 400 tys. zł

  • Badaczka: zamiast tkwić w przeszłości, warto szukać radości "tu i teraz"

  • Fot. Adobe Stock

    Eksperci: ultraprzetworzona żywność przyczynia się do otyłości i przedwczesnych zgonów

  • ESA użyła swojej sondy marsjańskiej do zbadania komety 3I/ATLAS

  • Naukowcy z Uniwersytetu Oxfordzkiego: zwyczaj całowania się pojawił się 21 mln lat temu

  • Myszy za stare na raka

  • AI pomogło zrekonstruować babiloński hymn sprzed trzech tys. lat

Fot. Adobe Stock

Od lewitującej żaby do realnych zastosowań. Debata o tym, dlaczego biznes potrzebuje badań podstawowych

Bez wieloletnich prac teoretycznych nie powstałyby szczepionki przeciw COVID-19, terapie dla osób z ADHD czy demencją, smartfony, AI. Zdaniem panelistów kongresu Nauka dla Biznesu, aby dojść do nowatorskich rozwiązań w gospodarce, trzeba zacząć od początku, czyli od badań fundamentalnych.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera