Fot. Adobe Stock

Jedzenie migdałów poprawia zdrowie jelit

Spożywanie garści migdałów dziennie znacząco zwiększa produkcję maślanu sodu, krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego, który wspomaga zdrowie jelit - informują naukowcy z King's College London.

  • Migdały zmniejszają ryzyko chorób serca

    Spożywanie migdałów znacznie zwiększa poziom przeciwutleniaczy we krwi, obniża ciśnienie tętnicze i poprawia krążenie - wykazały badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Aston w Wielkiej Brytanii i opublikowane w serwisie Science Daily.

Najpopularniejsze

  • Fot. materiały prasowe

    Niezwykły błąd natury - polscy naukowcy odkryli robaki z dwiema głowami

  • Polscy archeolodzy rozpoczynają kolejny etap badań grobowca faraona Szepseskafa w Egipcie

  • Pierwszy zbiór danych o mikrobiomie Polaków trafił do komercjalizacji

  • Wiceminister Gzik: mamy dodatkowe 60 mln zł na aparaturę naukowo-badawczą

  • Ekspert: o grzybicach mało się mówi, a choruje na nie ponad 100 tysięcy Polaków rocznie

  • Fot. Adobe Stock

    Weganie emitują prawie o połowę mniej CO2

  • Rosja/ Po pełnowymiarowej agresji na Ukrainę rosyjscy naukowcy cytują w pracach Putina

  • Załamanie Antarktydy może być już nieodwracalne - ostrzegają naukowcy

  • Zmienione komórki żołądka produkują insulinę

  • Wielu Norwegów boi się pracy

Fot. materiały prasowe

W środę rozpoczyna się I Narodowy Kongres Nauka dla Biznesu

Ponad 2 tys. osób - naukowców, przedsiębiorców, liderów administracji i polityki - spotka się na I Narodowym Kongresie Nauka dla Biznesu. Trzydniowe wydarzenie rozpocznie się w środę w Warszawie. Gościem specjalnym będzie astronauta dr Sławosz Uznański-Wiśniewski.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera