
Dania z czasów starożytności można degustować na terenie wykopalisk archeologicznych w Pompejach. Antyczne menu to kolejna atrakcja czekająca tam na tysiące turystów z całego świata.
Wszystkie potrawy o łacińskich nazwach, znajdujące się w typowym menu pompejańskim, są przygotowywane zgodnie z przepisami sprzed 2 tysięcy lat z lokalnych produktów. Z taką inicjatywą wystąpił związek włoskich rolników Coldiretti.
Jako przystawki (po łacinie: gustum) na terenie ruin miasta podawany jest podpłomyk z przyprawami, ser z krowiego mleka ricotta (caseus) i z owczego, czyli caseus caprinus. Jest też kapusta z Pompejów i smażona cukinia.
Jako danie główne (mensae primae) podawane jest “porcellum assus", czyli pieczeń ze schabu, a także zapiekanka ze smażonych sardeli (patina de apua fricta).
Łacińskie nazwy mają też oferowane wina.
Deser to owoce: jabłka, granaty, gruszki i winogrona oraz suszone figi, orzechy i migdały.
Historycy tradycji kulinarnych podkreślają, że sposób przygotowania proponowanych teraz w Pompejach potraw nie uległ zmianom przez wieki, a przepisy na nie były pilnie strzeżone przez kolejne pokolenia miejscowych rolników.
Dań starożytnej kuchni mieszkańców miasta, zniszczonego przez wybuch Wezuwiusza w 79. roku można spróbować na terenie wykopalisk w każdą sobotę i wtorek przez najbliższe trzy miesiące.(PAP)
sw/ jo/ woj/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.