Nadwaga wiąże się z większym ryzykiem raka układu pokarmowego

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Według badania z udziałem ponad 130 tys. osób nadmierna waga i jej wzrost we wczesnej i średniej dorosłości wiąże się z podniesionym ryzykiem nowotworów układu pokarmowego - zaobserwowali naukowcy

Badanie opublikowane na łamach „JAMA Network Open” wykazało, że zbyt wysoki wskaźnik masy ciała (BMI) we wczesnej i średniej dorosłości wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka układu pokarmowego. Zależnie od stopnia nadwagi i wieku jej wystąpienia, ryzyko rosło o 23–55 proc. Okazało się jednocześnie, że regularne przyjmowanie aspiryny nie wpływało na zagrożenie.

Jak podają naukowcy z amerykańskiego Ohio State University, na przykład w USA rak jelita grubego jest trzecim najczęstszym rakiem u mężczyzn i kobiet. Każdego roku diagnozuje się ponad 150 tys. nowych przypadków nowotworu jelita grubego i odbytnicy – podają badacze. W Polsce na nowotwory przewodu pokarmowego zapada rocznie ponad 31 tys. Polaków, a ponad 25 tys. umiera.

„W czasie, gdy globalnie coraz więcej ludzi jest otyłych, a w samych Stanach Zjednoczonych 70 proc. populacji ma nadwagę lub otyłość, zrozumienie związku między wagą a długofalowym ryzykiem chorób takich jak rak, jest kluczowe dla poprawy zdrowia publicznego” - skomentowała autorka badania, dr Holli Loomans-Kropp.

„Nasze badanie sugeruje, że nadwaga lub otyłość w różnych fazach życia może zwiększać ryzyko raka układu pokarmowego w późniejszej dorosłości” - podkreśliła.

Naukowcy przeanalizowali zebrane wcześniej dane na temat 131 tys. pacjentów uczestniczących w Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial – wieloośrodkowym badaniu klinicznym, które miało na celu sprawdzenie skuteczności badań przesiewowych w redukcji zgonów związanych z rakiem prostaty, płuc, jelita grubego i jajnika. Przeprowadzono je w latach 1993-2001, wśród uczestników w wieku od 55 do 74 lat.

W nowej analizie wiek 20 lat uznano za wczesną dorosłość, wiek 50 lat - za dorosłość średnią dorosłość, a 55 lat lub więcej - za późną dorosłość.

Naukowcy wyjaśniają, że komórki tłuszczowe mogą wywoływać reakcje zapalne i sprzyjać dysfunkcji komórek odpornościowych, a to prowadzi do rozwoju różnych chorób, w tym schorzeń układu sercowo-naczyniowego, metabolicznych, takich jak cukrzyca typu 2, a także niektórych rodzajów nowotworów.

"Według nas wyniki tego badania podkreślają potrzebę lepszego zrozumienia sposobów zapobiegania rakowi oraz tego, kto może z nich skorzystać. Precyzyjna profilaktyka nadal jest stosunkowo nową dziedziną, ale wskazuje na ekscytujące ścieżki zapobiegania nowotworom” – mówi dr Loomans-Kropp.

Więcej informacji w artykule źródłowym (https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2804676). (PAP)

Marek Matacz

mat/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera