Nabyta odporność na niektóre alergeny pokarmowe może chronić przed COVID-19

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Wiele popularnych pokarmów, szczepionek, wirusów i bakterii może przygotować układ immunologiczny do oporności na wirusa SARS-CoV-2 - informuje pismo „Frontiers in Immunology“.

Dla niektórych ludzi COVID-19 to choroba zagrażająca życiu, podczas gdy inni przechodzą ją bezobjawowo. Przyczyną może być kontakt z białkami, na które nasz układ odpornościowy był wcześniej narażony.

Niedawne badanie opublikowane w ogólnodostępnym czasopiśmie „Frontiers in Immunology“ wykazało, że niektóre pokarmy, szczepionki przeciwko innym chorobom, bakterie i wirusy mogą przygotować nasz układ odpornościowy do zaatakowania SARS-CoV-2, wirusa wywołującego COVID-19. Wszystkie zawierają białka podobne do występujących w SARS-CoV-2. Dlatego narażenie na te białka może wytrenować nasz układ odpornościowy do reagowania, gdy napotka wirusa, który ma wspólne cechy z wieloma istniejącymi cząsteczkami biologicznymi.

Kiedy nasz organizm zostaje zaatakowany przez patogen, taki jak wirus lub bakteria, uruchamia odpowiedź immunologiczną obejmującą przeciwciała. Te białka odpornościowe przyczepiają się do określonych części patogenu i przyczyniają do jego zniszczenia. Po ustąpieniu początkowej infekcji, białe krwinki zwane limfocytami T i B pamięci zachowają pamięć o patogenie lub przynajmniej niektórych częściach jego struktury. Komórki te będą gotowe do bardzo szybkiej odpowiedzi immunologicznej, jeśli kiedykolwiek ponownie napotkają patogen.

Naukowcy z amerykańskich firm Immunosciences Lab, Los Angeles,Cyrex Laboratories, Phoenix, Regenera Medical, Los Angeles, RedRiver Health and Wellness, South Jordan oraz University of California w Irvine przetestowali zdolność przeciwciał przeciwko białkom wirusa SARS-CoV-2 do wiązania się ze 180 różnymi białkami obecnymi w różnych pokarmach, dwiema różnymi szczepionkami oraz 15 białkami bakteryjnymi i wirusowymi.

Przeciwciała najsilniej reagowały z powszechnie występującą bakterią jelitową o nazwie E. faecalis oraz ze szczepionką przeciwko błonicy, tężcowi i krztuścowi. Co ciekawe, zareagowały również bardzo silnie na białka występujące w popularnych produktach spożywczych, w tym w brokułach, prażonych migdałach, wieprzowinie, orzechach nerkowca, mleku, soi i ananasie.

Niestety, dieta raczej nie wystarczy do uzyskania oporności na COVID-19. „Odporność” na określony rodzaj pokarmu zazwyczaj charakteryzuje się alergią pokarmową. „Zazwyczaj tylko ludzie z nieszczelnymi jelitami mogą wytwarzać przeciwciała przeciwko pożywieniu, więc nie zalecałbym spożywania pokarmów, które powodują nieszczelność jelit, ponieważ to dałoby ci zupełnie nowy zestaw problemów” — powiedział dr Aristo Vodjani z Cyrex Laboratories w Arizonie, główny autor badania.

Jak zastrzegają naukowcy, chociaż te czynniki mogą potencjalnie zapewnić pewną ochronę przed SARS-CoV-2, raczej nie staną się zamiennikami obecnych szczepionek. Potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić, że białka te rzeczywiście zapewniają pewną ochronę, a jeśli tak, to czy pośredniczy w niej krótkotrwała odpowiedź przeciwciał czy długotrwała odpowiedź komórek pamięci.

Oprócz wyjaśnienia zróżnicowanego przebiegu COVID-19 u różnych osób wyniki dalszych badań mogą prowadzić do opracowania skuteczniejszych terapii lub lepszych szczepionek przeciwko wirusowi SARS-CoV-2. Być może dałoby się także ocenić podatność danej osoby na wirusa, zanim jeszcze została zakażona.(PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera