Ministerstwo Edukacji i Nauki

24.01.2022
PL EN
30.11.2021 aktualizacja 30.11.2021

Bakteria jelitowa poprawia pamięć u trzmieli

Fot. Adobe Stock Fot. Adobe Stock

Odkryto bakterię jelitową, która poprawia pamięć u trzmieli – informują naukowcy na łamach pisma „Nature Communications”.

Pamięć u trzmieli poprawia obecność bakterii jelitowej o nazwie Lactobacillus apis – dowodzi międzynarodowy zespół naukowców z Wielkiej Brytanii, Finlandii i Chin.

Trzmiele z większą ilością bakterii Lactobacillus apis w jelitach mają lepszą pamięć od trzmieli z mniejszą ilością. Trzmiele, które żywiły się pokarmem, zawierającym więcej gatunków bakterii jelitowych, potrafiły dłużej przechowywać wspomnienia.

W celu przetestowania pamięci trzmieli naukowcy stworzyli sztuczne kwiaty w różnych kolorach. Pięć kolorów miało kojarzyć się ze słodkim roztworem sacharozy, a pięć z roztworem o gorzkim smaku, zawierającym chininę – repelent dla owadów.

Następnie naukowcy obserwowali, jak szybko trzmiele potrafiły dowiedzieć się, które kolory są powiązane z nagrodą i czy były w stanie zapamiętać te informacje w teście kontrolnym trzy dni później.

Badając próbki jelit trzmieli, porównywali indywidualne różnice w zdolnościach uczenia się i pamięci z poziomem różnych bakterii w jelitach.

Chcąc potwierdzić, że poziom Lactobacillus apis w jelitach był bezpośrednio odpowiedzialny za różnice w pamięci, naukowcy dodali te bakterie do diety trzmieli.

Wyniki badań są kolejnym potwierdzeniem, że mikrobiom jelitowy – miliardy drobnoustrojów żyjących w jelitach – może wpływać na zachowanie zwierząt-gospodarzy.

Więcej: https://www.nature.com/articles/s41467-021-26833-4 (PAP)

krx/ ekr/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2022