Globalna zmiana klimatu zagraża rybom słodkowodnym

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Zmiany klimatyczne, które dają o sobie znać na całym świecie, poważnie zagrażają rybom słodkowodnym – informują naukowcy na łamach pisma „Nature Communications”.

Zmiany klimatu, w tym wzrost temperatury rzek i jezior, zagraża populacji ryb słodkowodnych na całym świecie. Gdyby średnia temperatur wzrosła o 3.2 st. C, zagroziłoby to ponad połowie słodkowodnych siedlisk ryb i jednej trzeciej gatunków. Gdyby temperatura wzrosła o maksymalnie 1.5 st. C, zagrożonych byłoby dziesięciokrotnie mniej gatunków – dowodzą naukowcy holenderscy.

Wzrost temperatur o 3.2 st. C przewidywany jest w najbliższej przyszłości sytuacji, kiedy nie zostaną podjęte żadne zdecydowane działania w zakresie obniżenia emisji dwutlenku węgla.

Jak podkreślają naukowcy, poświęcono już wiele studiów na zbadanie możliwego wpływu zmian klimatu na los roślin i zwierząt lądowych. Jak dotąd jednak za mało badano, jak postępujące zmiany klimatyczne wpłynąć mogą na populację słodkowodnych ryb.

„A przecież reprezentują one jedną czwartą różnorodności biologicznej kręgowców na świecie” – opisuje główny autor, Valerio Barbarossa z Uniwersytetu w Leiden. Dodaje, że są to pierwsze badania, które analizują potencjalny wpływ zmian klimatycznych na ok. 11 tys. 500 gatunków ryb słodkowodnych.

Jako dodatkowe zagrożenie dla ryb słodkowodnych naukowcy wskazują tamy i zapory wodne. Sprawiają one, że ryby nie są w stanie przemieszczać się swobodnie w rzece. W kontekście zmian klimatu oznacza to, że nie będą mogły migrować do bardziej przyjaznych siedlisk, co doprowadzi do wyginięcia danej populacji.

Więcej: https://www.ru.nl/english/news-agenda/news/vm/iwwr/2021/reducing-global-warming-matters-freshwater-fish/ (PAP)

krx/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera