Utrata węchu to najbardziej charakterystyczny objaw COVID-19

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Dwa międzynarodowe badania potwierdzają, że w przypadku większości pacjentów z infekcjami dróg oddechowych przyczyną utraty powonienia jest COVID-19. Choroba często powoduje również utratę smaku i zaburzenia czucia w ustach – informuje pismo “Chemical Senses”.

Wcześniej naukowcy oparli korelację pomiędzy COVID-19 a utratą zmysłów chemicznych na mniejszych badaniach. Nowe badania przeprowadzone we współpracy z Global Consortium for Chemosensory Research opierają się na ankiecie przetłumaczonej na 23 języki, na którą odpowiedziało ponad 4500 osób zakażonych Covid-19 z całego świata.

Jak się okazało, średnia utrata węchu wynosiła 79,7 w skali od 0 do 100 - co wskazuje na dużą lub całkowitą utratę czucia. Badania wykazały również, że utrata węchu jest prawdopodobnie najbardziej charakterystycznym objawem COVID-19 wśród pacjentów z objawami chorób układu oddechowego.

Oprócz utraty węchu odnotowano także pogorszenie smaku - do 69,0 w skali od 0-100, podobnie jak zmysłu czucia w ustach, tym razem do 37,3 w skali od 0-100.

„To podkreśla, jak ważna jest świadomość tego objawu, ponieważ może on być jedyną oznaką choroby” - wskazał prof. Alexander Wieck Fjaeldstad z Uniwersytetu w Aarhus, autor duńskiej części badań. Jak podkreślił, tylko około połowa pacjentów z utratą węchu odzyskała ten zmysł po czterdziestu dniach. „Różni się to od obrazu, który obserwujemy w przypadku innych infekcji wirusowych i powoduje długotrwały dyskomfort u pacjentów, zarówno w związku z jedzeniem, jak i kontaktami społecznymi, jednocześnie powodując ich niepokój”.

„Podczas gdy utrata węchu sama w sobie usuwa zdolność wyczuwania aromatu pożywienia, jednoczesna utrata innych zmysłów utrudnia rejestrację tego, co jesz. Dlatego wkładanie jedzenia do ust może stać się zdecydowanie nieprzyjemnym doświadczeniem” - wyjaśnił prof. Fjaeldstad. - „Badanie jest interesujące zarówno dla pacjentów cierpiących na utratę czucia, jak i klinicystów i badaczy zajmujących się diagnostyką i monitorowaniem COVID-19. Pokazuje, że utrata węchu jest charakterystyczna dla COVID-19, co jest istotne w związku z rozpoznaniem infekcji i ponieważ wskazuje, że zmysł węchu jest ściśle powiązany z tym, jak SARS-CoV-2 infekuje organizm”.

Zbieranie danych jest kontynuowane i ma zaowocować dodatkowymi publikacjami z udziałem jeszcze większej liczby uczestników. (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera