05.08.2020
PL EN
28.06.2020 aktualizacja 28.06.2020

Kawa robusta wcale nie taka odporna na zmiany klimatu

Fot. Adobe Stock Fot. Adobe Stock

Uważana za przystosowaną do zmian klimatycznych kawa robusta, wcale nie musi być pod tym względem lepsza od arabiki – czytamy na łamach „Global Change Biology”.

Naukowcy z Alliance of Bioversity International, International Center for Tropical Agriculture (CIAT), University of Southern Queensland (USQ) i ECOM Agroindustrial posłużyli się 10-letnimi obserwacjami na prawie 800 farmach w Azji Południowo-Wschodniej w Wietnamie i Indonezji. Ich analizy sugerują, że optymalny zakres temperatur dla robusty – nazywanej też kawą kongijską – wynosi 20,5 st. Celsjusza, czyli jest niższy niż aktualnie uważany za właściwy. Wzrost o każdy 1 st. poza ten zakres sprawia, że plony spadają o 14 proc.

“Nasze wyniki wskazują, że robusta jest znacznie bardziej wrażliwa na temperaturę, niż do tej pory zakładano. Jej produkcja mogłaby spaść wraz ze wzrostem temperatur podczas ocieplania się klimatu, co naraziłoby na szwank wielomiliardowy przemysł i życie milionów farmerów” – uważają autorzy pracy.

Wietnam i Indonezja dostarczają około połowy światowej produkcji ziaren robusty. Wcześniej zakładano, że ta odmiana kawy ma większą tolerancję na temperaturę.

Kawa arabica, preferowana przez koneserów jako lepsza w smaku, jest jeszcze bardziej wrażliwa na zmiany temperatur. Rolnicy z niższych szerokości geograficznych w tropikach zaczynają zamieniać swoje uprawy arabiki na robustę, podczas gdy inni poszukują miejsc na wyższych szerokościach geograficznych z niższymi temperaturami, aby utrzymać produkcję.

„Powinniśmy rozważyć opłacalność różnych opcji, jak np. przestawienie się z arabiki na robustę w ocieplającym się klimacie, aby zaadaptować produkcję do jego zmian” – powiedział Jarrod Kath, główny autor badania z australijskiej uczelni University of Southern Queensland. (PAP)

mrt/ ekr/

Copyright © Fundacja PAP 2020